Vianočné plnené kapustné listy

Plnené kapustné listy alebo taktiež zvané holúbky varí mnoho ľudí v paradajkovej omáčke. My sme doma varievali holúbky v kyslej kapuste. Toto jedlo je tatkova vianočná klasika, ktoré varí na štedrý deň a pochutnávame si na ňom na druhý deň. Ešte predtým ho varievala naša stará mama, no samozrejme s mäsom. Ja som sa ju pokúsila zmeniť na zdravšiu a možno aj jednoduchšiu verziu.



Potrebujeme:
malá hlávková kapusta, kyslá kapusta, sójová drť, uvarená ryža, cibuľa, cesnak, vajce, ovsené vločky, údené tofu, soľ, čierne mleté korenie, červená mletá paprika, majorán, olej

Postup:
Uvaríme si kapustné listy. Ak varíte pre veľkú rodinu a potrebujete väčšie množstvo, dajte variť rovno celú hlávku kapusty. Ja robievam menšie množstvo, preto si zvyknem z kapusty opatrne natrhať pár listov a až potom dám variť. Je potrebné to robiť opatrne, lebo keď ich trháte za čerstvého stavu, ľahšie sa pretrhnú. Treba ich dať len na chvíľku spariť do hrnca s vriacou vodou, aby zmäkli. Potom sa s nimi ľahšie manipuluje. Medzitým si vriacou vodou zalejte sójovú drť a nechajte napučať. Môžete si uvariť aj ryžu, ja zvyknem dávať približne rovnaké množstvo, ako je drte.
Do väčšieho hrnca si dajte olej a cibuľu a popražte ju dozlatista, potom pridajte červenú papriku a kyslú kapustu. Zamiešajte, posoľte, podlejte trochou vody a nechajte dusiť. Chuť kapusty môžete vylepšiť na oleji opečenými kúskami údeného tofu. Tie dajte po osmažení dusiť ku kyslej kapuste.
Kapusta sa dusí, môžete prejsť k plneniu kapustných listov. Zmes si pripravíte tak, že najskôr na cibuli opečiete poriadne vyžmýkanú sójovú drť. Keď sa začne pripekať, pridáte roztlačený alebo nakrájaný cesnak, korenie, papriku, majorán, soľ a chvíľu ešte opekáte, nech to prejde všetkými chuťami. Potom do zmesi pridajte uvarenú ryžu a nastrúhané údené tofu. Keď zmes vychladne, pridajte vajce a zahustite ovsenými vločkami. Touto zmesou môžete plniť kapustné listy. Najskôr si vytvarujte valčeky, ktoré položíte na list a následne list zaviniete. Naplnené listy potom dáte dusiť do hrnca s kyslou kapustou asi tak na hodinku na miernom plameni. Podlievajte vodou, nech je to šťavnaté. Môžete ich jesť hneď, ale najlepšie chutia na druhý či tretí deň. A najideálnejšia príloha je čerstvý domáci chlebík. 


Komentáre

Obľúbené príspevky