Vegeguláš - guláš zo sójového mäsa

Základom pre kvalitný sójový guláš je precízna príprava sójového mäsa a použitie čo najväčšieho množstva domácich surovín. Domáci chlebík a pivko taktiež intenzívne dopĺňajú harmóniu chutí. 




Na veľký päťlitrový hrniec potrebujeme: 
4 cibule, 8 zemiakov, balíček sójových kociek, paradajkový pretlak, lečo alebo čerstvá paprika a paradajka, olej, cesnak, feferónky alebo čili, soľ, rasca, čierne korenie, červená paprika, majorán



Postup: 
Balíček sójových kociek si vysypeme do misky a zalejeme vriacou vodou. Prikryjeme a necháme ich zmäknúť. Keď sú mäkké, vytlačíme z nich prebytočnú vodu a pokrájame na menšie kúsky. Kto má rád väčšie kusy, nemusí ich krájať, ja preferujem menšie cca 1x1 cm. Nie sú potom také špongiovité a lepšie sa dochutia. 



Následne nakrájame cibuľu a dáme do hrnca s rozpáleným olejom. Pridáme trochu rasce a nasypeme sójové kocky. Posolíme ich a na miernom plameni ich za občasného miešania opekáme dovtedy, kým nebudú mať peknú zlatistú, mierne pripečenú farbu. 



Odporúčam venovať príprave sójového mäsa dostatok času. Viacerí ho varia v bujónoch a vegetách, ale mne osobne tento postup nevyhovuje. Kocky sú prostredníctvom takejto prípravy nasiaknuté vodou, príliš mäkké a chutia ako bujónom nasiaknutá špongia. Ak sa dobre pripravia opekaním na cibuli, nebudú mať špongiovitú konzistenciu. Keď sa kocky trošku pripečú, pridáme do nich soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, papriku a majorán. Pár sekúnd miešame a zalejeme vodou. Do hrnca dáme lečo, najlepšie z domácej zeleniny a privedieme do varu. Varíme asi 15 minút. Medzitým si očistíme a nakrájame zemiaky a vložíme do hrnca a posolíme. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme paradajkový pretlak, zvyšné rozpučené strúčiky cesnaku, feferónky alebo čili, mletú červenú papriku a soľ (všetko podľa chuti). Na záver pridáme na zahustenie rozmixované alebo najemno nastrúhané zemiaky, majorán a ja pridávam aj cca 1-2 dcl svetlého piva. Necháme prejsť varom asi 10 minút a môžeme konzumovať.

Celý postup prípravy si môžete pozrieť aj na našom retro stop-motion videu, ktoré sme s mojím mužom vytvorili pred niekoľkými rokmi. Nech sa páči a dobrú chuť!


                

Komentáre

  1. no, vyzera to dobre, musim vyskusat, maso nejem tak to moze byt dobra pochutka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyskúšal som a je výborný. Super recept a hlavne sa mi páči že to je bez bujónov a iných umelých prísad. Nemal som lečo tak som nakrájal čerstvú papriku a chutilo to výborne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. výborný, ja tiež nejem mäso tak mi vyhovuje, ale hlavne, že je bez umelých prísad taký prírodný

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vďaka Helenka, vyskúšaj aj cícerový či fazuľový, tie sú tiež výborné

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Velikaaaa mnamka toto bola! S priatelom sme mali chut na nieco slovenske po par rokoch v Australii a poviem Vam, ze som robila vegegulas prvykrat a aj jemu sa velice pacil, takze palec hore zo Sydney! Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Velikeeeee dakujem posielam do Sydney! Velmi sa tesim takymto kometarom! Co tam v tej Australii robite? A preco ste varili prave vegegulas? :)

      Odstrániť
    2. Hmm asi najzvlastnejsie otazky ake sa kedy kto pytal.. zijeme tu, cestujeme, uzivame si zivota naplno..nie je to ze ludia su vegetariani a varia vegegulas pravy dovod preco si sem dala tento recept? Prave preto sme ho varili! :D:D:D:D:D:D:D

      Odstrániť
    3. ok, tak uzivajte, cestujte a varte :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky