Špaldová opica

Koláč som pomenovala podľa slovnej skomoleninky našej dvojročnej dcéry, ktorá pizzi nepovie inak ako opica. Je to klasický slaný kysnutý koláč z pizzového cesta plnený všetkým možným, čo doma nájdete. Robievam ho aj z obyčajnej bielej múky, no tentokrát som vyskúšala špaldovú. V záhradke nám konečne narástol špenát, tak som odtrhla pár listov a taktiež použila.



Potrebujeme:
múka, droždie, voda, soľ, olej, tvrdý syr, mozzarella, paradajky, čerstvý špenát, kukurica, pór, paradajkové pyré, oregano, olivový olej

Postup:
Cesto zvyknem robiť také ako na chlieb, akurát doňho pridám trochu oleja. Čiže na cca 2 šálky múky použijem tretinku kocky droždia, vodu podľa potreby, lyžičku cukru, pol lyžičky soli a trochu oleja (cca poldeci). Keď napučí droždie, začneme miesiť cesto, až kým sa nám spraví hustá nelepivá hmota. Dáme ho kysnúť tak na polhodinku. Potom ho rozdelíme na dve časti a jednu časť si natenko vyvaľkáme a prenesieme na olejom vymastený plech. Na cesto naukladáme suroviny. Potom rozvaľkáme druhú časť cesta a dáme navrch. Po okrajoch popritláčame a po vrchu popicháme cesto vidličkou. Necháme chvíľu podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení zvyknem potrieť povrch olivovým olejom a ešte teplý prikryjem utierkou. Potom je koláč mäkký a cesto nie je tvrdé a obschnuté.

napučané droždie
vymiesené cesto


pred pečením

po upečení

Komentáre

  1. Ako dlho a na koľkých stupňoch pečieme? :) Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skúste tak na cca 220 stupňoch, nejakých 20 minút. Záleží, ako vám pečie rúra, treba to priebežne kontrolovať. Cesto je tenučké, takže by sa to malo rýchlo upiecť.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky