Koláč som pomenovala podľa slovnej skomoleninky našej
dvojročnej dcéry, ktorá pizzi nepovie inak ako opica. Je to klasický slaný kysnutý
koláč z pizzového cesta plnený všetkým možným, čo doma nájdete. Robievam
ho aj z obyčajnej bielej múky, no tentokrát som vyskúšala špaldovú. V záhradke
nám konečne narástol špenát, tak som odtrhla pár listov a taktiež použila.

múka, droždie, voda, soľ, olej, tvrdý syr, mozzarella,
paradajky, čerstvý špenát, kukurica, pór, paradajkové pyré, oregano, olivový
olej
Postup:
Cesto zvyknem robiť také ako na chlieb, akurát doňho
pridám trochu oleja. Čiže na cca 2 šálky múky použijem tretinku kocky droždia,
vodu podľa potreby, lyžičku cukru, pol lyžičky soli a trochu oleja (cca
poldeci). Keď napučí droždie, začneme miesiť cesto, až kým sa nám spraví hustá
nelepivá hmota. Dáme ho kysnúť tak na polhodinku. Potom ho rozdelíme na dve
časti a jednu časť si natenko vyvaľkáme a prenesieme na olejom vymastený
plech. Na cesto naukladáme suroviny. Potom rozvaľkáme druhú časť cesta a dáme
navrch. Po okrajoch popritláčame a po vrchu popicháme cesto vidličkou. Necháme chvíľu podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení zvyknem potrieť povrch olivovým olejom a ešte teplý
prikryjem utierkou. Potom je koláč mäkký a cesto nie je tvrdé a obschnuté.
 |
napučané droždie |
 |
vymiesené cesto |
 |
pred pečením |
 |
po upečení |
Ako dlho a na koľkých stupňoch pečieme? :) Ďakujem za odpoveď.
OdpovedaťOdstrániťSkúste tak na cca 220 stupňoch, nejakých 20 minút. Záleží, ako vám pečie rúra, treba to priebežne kontrolovať. Cesto je tenučké, takže by sa to malo rýchlo upiecť.
OdpovedaťOdstrániť