Smotanová šošovicová polievka

Šosovica je hotová vitamínová a minerálová bomba a ja sa teším, že polievka z nej je jednou z najobľúbenejších u našich dvoch malých hladošiek. Zvyknem varievať aj červenú šošovicu, tá sa oveľa rýchlejšie uvarí. No chuťovo je trošku odlišná. Hnedú šošovicu varievam aj bez smotany, so zemiakmi a zeleninou. Tú vám uvarím niekedy nabudúce :)


Potrebujeme:
šošovica,  zemiaky, cibuľa, smotana, bobkový list, soľ, olej, celozrnná múka

Postup:
Šošovicu dáme najlepšie cez noc do hrnca s vodou, rýchlejšie sa potom uvarí. Na druhý deň vodu vymeníme za čerstvú a šošovicu dáme variť spolu s bobkovým listom. Z chladničky vyberieme smotanu, nech nadobudne izbovú teplotu. Približne po 20-tich minútach varenia k šošovici pridáme nakrájané zemiaky a polievku posolíme. Po cca 10-tich minútach nadrobno nakrájame cibuľu a spravíme si zápražku. Cibuľu popražíme na oleji a po čase k nej prisypeme 1-2 lyžice celozrnnej múky. Chvíľu miešame a potom do tejto zmesi vlejeme smotanu izbovej teploty, aby sa nezrazila. Môžete dať vo vode rozmiešanú kyslú alebo aj sladkú smotanu a potom si polievku prikyslíte, ak máte radšej kyslejšiu verziu. Povaríme ešte asi 10 minút a môžeme podávať.


Komentáre

Obľúbené príspevky