Vianočné plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy alebo taktiež zvané holúbky varí mnoho ľudí v paradajkovej omáčke. My sme doma varievali holúbky v kyslej kapuste. Toto jedlo je tatkova vianočná klasika, ktoré varí na štedrý deň a pochutnávame si na ňom na druhý deň. Ešte predtým ho varievala naša stará mama, no
samozrejme s mäsom. Ja som sa ju pokúsila zmeniť na zdravšiu a možno
aj jednoduchšiu verziu.
malá hlávková kapusta, kyslá kapusta, sójová drť, uvarená
ryža, cibuľa, cesnak, vajce, ovsené vločky, údené tofu, soľ, čierne mleté
korenie, červená mletá paprika, majorán, olej
Postup:
Uvaríme si kapustné listy. Ak varíte pre veľkú rodinu
a potrebujete väčšie množstvo, dajte variť rovno celú hlávku kapusty. Ja
robievam menšie množstvo, preto si zvyknem z kapusty opatrne natrhať pár
listov a až potom dám variť. Je potrebné to robiť opatrne, lebo keď ich
trháte za čerstvého stavu, ľahšie sa pretrhnú. Treba ich dať len na chvíľku
spariť do hrnca s vriacou vodou, aby zmäkli. Potom sa s nimi ľahšie
manipuluje. Medzitým si vriacou vodou zalejte sójovú drť a nechajte napučať.
Môžete si uvariť aj ryžu, ja zvyknem dávať približne rovnaké množstvo, ako je
drte.
Do väčšieho hrnca si dajte olej a cibuľu a popražte
ju dozlatista, potom pridajte červenú papriku a kyslú kapustu. Zamiešajte,
posoľte, podlejte trochou vody a nechajte dusiť. Chuť kapusty môžete
vylepšiť na oleji opečenými kúskami údeného tofu. Tie dajte po osmažení dusiť ku
kyslej kapuste.
Kapusta sa dusí, môžete prejsť k plneniu kapustných
listov. Zmes si pripravíte tak, že najskôr na cibuli opečiete poriadne
vyžmýkanú sójovú drť. Keď sa začne pripekať, pridáte roztlačený alebo nakrájaný
cesnak, korenie, papriku, majorán, soľ a chvíľu ešte opekáte, nech to
prejde všetkými chuťami. Potom do zmesi pridajte uvarenú ryžu a nastrúhané
údené tofu. Keď zmes vychladne, pridajte vajce a zahustite ovsenými
vločkami. Touto zmesou môžete plniť kapustné listy. Najskôr si vytvarujte
valčeky, ktoré položíte na list a následne list zaviniete. Naplnené listy
potom dáte dusiť do hrnca s kyslou kapustou asi tak na hodinku na miernom
plameni. Podlievajte vodou, nech je to šťavnaté. Môžete ich jesť hneď, ale najlepšie chutia na druhý či tretí deň. A najideálnejšia
príloha je čerstvý domáci chlebík.
Komentáre
Zverejnenie komentára