Bezlaktózové francúzske zemiaky
Začala som žiť bezlaktózovo. Nie
preto, že chcem byť trendy, ale preto, že mi mlieko jednoducho nerobí dobre. Dnes
som dostala chuť na francúzske zemiaky, no bez trošky mlieka či smotany by boli
veľmi suché. Preto som si pomohla sójovým mliekom, ktoré som si pred pár dňami
prvýkrát kúpila. A som veľmi spokojná, pretože ďalší môj experiment
dopadol výborne.
Potrebujeme:
8 stredne veľkých zemiakov, 3
vajcia, balík sójových párkov, cibuľa, olej, soľ, čierne korenie, mletá červená
paprika, 1 dcl sójového mlieka, údené tofu
opečené párky s mletou paprikou |
sójové mlieko |
nastrúhané údené tofu |
tofu po upečení |
Postup:
Zemiaky umyjeme a celé v šupke
uvaríme domäkka v slanej vode. Keď sú uvarené a vychladnuté,
nakrájame ich na plátky a poukladáme do zapekacej formy. Medzitým si
nakrájame cibuľu a dáme ju restovať na panvicu s olejom. Sójové párky
nakrájame na kúsky a pridáme k cibuli. Keď sú jemne pripečené
posypeme ich mletou červenou paprikou a posolíme. Chvíľu opekáme, aby sa
nám paprika nepripiekla a potom ich vysypeme na polovicu uvarených a nakrájaných
zemiakov. Na párky dáme druhú polovicu zemiakov a zalejeme to vajíčkami
rozšľahanými v sójovom alebo inom mlieku. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Keď sa
zemiaky začnú jemne pripekať posypeme ich nastrúhaným údeným tofu a pokvapkáme olivovým olejom. K francúzskym
zemiakom sa veľmi hodí varená cvikla. Ja mám ešte zásoby zo svojej úrody, preto
som ju očistila a taktiež uvarila v šupke. Keď bola mäkká, nechala
som ju vychladnúť. Potom som ju ošúpala a najemno nastrúhala. Pridala som
trošku soli, citrónovej šťavy a pár kvapiek agáve a na záver som sa
pohrala s dekorovaním. Dúfam, že to moje cviklové srdiečko tam uvidíte, je
pre vás :).
Komentáre
Zverejnenie komentára