Opekaná zelenina s bylinkami
Bylinky sú nielenže zdravé, ale vedia dodať ingrediencii či celkovému jedlu nový rozmer. Vymeňte bujóny a vegety za bylinky a spestrite si napríklad aj takéto obyčajné zeleninové jedlo:
cuketa, slnečnicové semienka, karfiol, mrkva, pór,
biele tofu, soľ, čierne korenie, mletá červená paprika, šalvia, tymián, kurkuma,
rozmarín
Postup:
Zeleninu si nakrájame na rôzne veľké kúsky a postupne
len niekoľko minút opekáme na rozpálenej panvici tak, aby bola zelenina mierne
pripečená ale zároveň aj chrumkavá. Ja som opekala postupne – najskôr som
opekala cuketu, ku ktorej som pridala aj slnečnicové semienka, tymián a rozmarín.
Keď bola cuketa pripečená dala som ju na tanier a do tej istej panvice som
vložila nastrúhanú mrkvu, ktorú som ochutila kurkumou. Opečenú a zároveň chrumkavú
mrkvu som preložila na tanier a nasledoval karfiol. Ten som ochutila nadrobno nakrájanou čerstvou šalviou. Ďalšou
zeleninou bol pór a nakoniec som opiekla biele tofu. To som posypala
čerstvo nadrveným čiernym korením a mletou červenou paprikou. Všetko som,
samozrejme, jemne solila. Netreba veľa, keďže bylinky ochutia zeleninu tak, že takmer ani nepotrebuje soľ a je chutná aj bez nej. Každý druh zeleniny mal svoju
bylinku, čím sa obohatili a spestrili chute finálneho jedla.
Komentáre
Zverejnenie komentára