Kysnutý koláč s marhuľami

Dnes tu mám pre vás opäť jeden chutný koláčik zo špaldovej múky s darovanými marhuľami od susedka. Marhule sú po upečení kyslasté, preto si ich jemne frknite nejakým vašim obľúbeným sladidlom.


Potrebujeme:
200-300 g špaldovej múky, 2 dcl rastlinného mlieka, 1/5 kocky droždia, 1 dcl oleja, štipka soli, lyžica trstinového cukru, vanilkový cukor, čerstvé marhule

Postup:
Do misky nasypeme múku a do stredu spravíme jamku. Do jamky nalejeme vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie a prisypeme lyžicu trstinového cukru. Necháme odležať asi 15 minút a potom pridáme štipku soli a prilejeme olej. Vypracujeme kompaktné nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť asi polhodinu. Pripravíme si plech, ktorý vymastíme olejom. Dáme naň cesto a prstami ho porozťahujeme po celej dĺžke plechu. Marhule vykôstkujeme a posypeme vanilkovým cukrom. Ak nemáte veľmi dozreté sladké marhule, prisypte k nim ešte trstinový cukor, aby po upečení neboli príliš kyslé. Marhule pekne poukladáme na cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov.




Komentáre

Obľúbené príspevky