Pečené pirohy s bryndzou

Tieto pirohy som sa naučila od jednej známej, ktorá má rusínske korene. Tá vraj tento recept odkukala od svojej babky. Pirohy zvykla plniť s popučenými zemiakmi, trochou masla a soli a nesmela chýbať mäta, buď čerstvá, alebo sušená. Ja som si ich ale prispôsobila na svoje chúťky a zvyknem ich plniť bryndzou.



Potrebujeme:
Múka, acidofilné mlieko, soľ, sóda bicarbóna, bryndza, zemiak, kôpor

Postup:
Na cesto nemám recept s presným množstvom surovín, pretože som chcela minúť zvyšné kyslé mlieko, ktoré už dlhšiu dobu ležalo v chladničke. Dôležitá rada - na 1 kg múky sa dáva 1 lyžička sódy bicarbóny, tak podľa toho, koľko dáte múky, prispôsobíte aj množstvo sódy. Do múky so sódou a soľou postupne vlievate mlieko a miesite dovtedy, kým sa vám nespraví vláčne nelepivé cesto, z ktorého sa následne vykrajujú štvorce. Na každý štvorec položíte trochu bryndze zmiešanej s rozvareným a popučeným zemiakom a nasekaným kôprom. Kraje pevne popritláčate a formujete pirôžky. Tie opekáte z každej strany na rozpálenom oleji.

múka s kyslým mliekom

povykrajované štvorce

Komentáre

  1. Tieto pirôžky vyzerajú fantastický :-) Pirohy sa nemusia vyprážať môžu sa uvariť vo vriacej vode sú oveľa zdravšie keď sú uvarené vyplávajú na povrch chvíľu ich povaríme ,cesto si môžeme pripraviť tiež z uvarených zemiakov ,hotové pirohy si polejeme buď kyslou smotanou s kôprom alebo opraženou cibuľkou :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky