Pečené pirohy s bryndzou
Tieto pirohy som sa naučila od jednej známej, ktorá má
rusínske korene. Tá vraj tento recept odkukala od svojej babky. Pirohy zvykla
plniť s popučenými zemiakmi, trochou masla a soli a nesmela chýbať
mäta, buď čerstvá, alebo sušená. Ja som si ich ale prispôsobila na svoje chúťky
a zvyknem ich plniť bryndzou.
Múka, acidofilné mlieko, soľ, sóda bicarbóna, bryndza, zemiak, kôpor
Postup:
Na cesto nemám recept s presným množstvom surovín,
pretože som chcela minúť zvyšné kyslé mlieko, ktoré už dlhšiu dobu ležalo v chladničke.
Dôležitá rada - na 1 kg múky sa dáva 1 lyžička sódy bicarbóny, tak podľa toho,
koľko dáte múky, prispôsobíte aj množstvo sódy. Do múky so sódou a soľou postupne
vlievate mlieko a miesite dovtedy, kým sa vám nespraví vláčne nelepivé
cesto, z ktorého sa následne vykrajujú štvorce. Na každý štvorec položíte
trochu bryndze zmiešanej s rozvareným a popučeným zemiakom a nasekaným
kôprom. Kraje pevne popritláčate a formujete pirôžky. Tie opekáte z každej
strany na rozpálenom oleji.
![]() |
múka s kyslým mliekom |
![]() |
povykrajované štvorce |
Tieto pirôžky vyzerajú fantastický :-) Pirohy sa nemusia vyprážať môžu sa uvariť vo vriacej vode sú oveľa zdravšie keď sú uvarené vyplávajú na povrch chvíľu ich povaríme ,cesto si môžeme pripraviť tiež z uvarených zemiakov ,hotové pirohy si polejeme buď kyslou smotanou s kôprom alebo opraženou cibuľkou :-)
OdpovedaťOdstrániť