Zeleninový zakrucanik
S pomenovaním zakrucanik som sa prvýkrát stretla u manželovej
rodiny pochádzajúcej z dedinky blízko Bardejova. Mne sa toto pomenovanie
páči oveľa viac ako taký obyčajný závin alebo štrúdľa. Takže dnes prejavujúc
lásku východniarom pečieme zakrucanik na ich počesť. Ta rúry zakapčajce a das dva sebe zrobce. :)
Cesto: 1 šálka polohrubej bielej múky
a 1 šálka celozrnnej, 1 šálka vlažnej vody, tretina kocky droždia, lyžica
cukru, pol lyžice soli, 3 lyžice oleja
Náplň: mangold, červená cibuľa, kukurica, paradajkový
pretlak, niva, údený syr
Postup:
Droždie dáme rozpustiť do vlažnej
vody s cukrom. Vznikne nám kvások, ktorý vymiesime s olejom, soľou a múkou.
Keď sa cesto prestane lepiť pri miesení o nádobu, poprášime ho trochou
múky a necháme kysnúť na teplom mieste približne polhodinu. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na cca 1-centimetrovú hrúbku. Natrieme ho tenkou vrstvou paradajkového pretlaku a ukladáme
naň suroviny.
Zvolila som tie, čo som našla doma a na záhradke. Je
november a ja sa chválim, že nám ešte stále rastie mangold v záhradke.
Odporúčam ho každému, kto má aspoň kúsok zeme určenej na pestovanie. Mangold je
asi najmenej náročná rastlina, akú poznám. A využívame ho pri pečení slaných
koláčov, pízz, výborný je tiež na prípravu mixovaných polievok, omáčok na
cestoviny alebo prívarkov. A často z neho robíme aj fašírky či
placky.
Naplnené cesto zavinieme a necháme
ho chvíľu podkysnúť. Potom ho dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení zvyknem
povrch zakrucanika potrieť olivovým olejom.
Komentáre
Zverejnenie komentára