Zeleninový zakrucanik

S pomenovaním zakrucanik som sa prvýkrát stretla u manželovej rodiny pochádzajúcej z dedinky blízko Bardejova. Mne sa toto pomenovanie páči oveľa viac ako taký obyčajný závin alebo štrúdľa. Takže dnes prejavujúc lásku východniarom pečieme zakrucanik na ich počesť. Ta rúry zakapčajce a das dva sebe zrobce. :)

Potrebujeme:
Cesto: 1 šálka polohrubej bielej múky a 1 šálka celozrnnej, 1 šálka vlažnej vody, tretina kocky droždia, lyžica cukru, pol lyžice soli, 3 lyžice oleja
Náplň: mangold, červená cibuľa, kukurica, paradajkový pretlak, niva, údený syr


Postup:
Droždie dáme rozpustiť do vlažnej vody s cukrom. Vznikne nám kvások, ktorý vymiesime s olejom, soľou a múkou. Keď sa cesto prestane lepiť pri miesení o nádobu, poprášime ho trochou múky a necháme kysnúť na teplom mieste približne polhodinu. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na cca 1-centimetrovú hrúbku. Natrieme ho tenkou vrstvou paradajkového pretlaku a ukladáme naň suroviny. 


Zvolila som tie, čo som našla doma a na záhradke. Je november a ja sa chválim, že nám ešte stále rastie mangold v záhradke. Odporúčam ho každému, kto má aspoň kúsok zeme určenej na pestovanie. Mangold je asi najmenej náročná rastlina, akú poznám. A využívame ho pri pečení slaných koláčov, pízz, výborný je tiež na prípravu mixovaných polievok, omáčok na cestoviny alebo prívarkov. A často z neho robíme aj fašírky či placky.


Naplnené cesto zavinieme a necháme ho chvíľu podkysnúť. Potom ho dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení zvyknem povrch zakrucanika potrieť olivovým olejom. 


Komentáre

Obľúbené príspevky