Vianočná jucha
Jucha. No nie je to krásne slovo? A ešte tá
dobrota, čo sa za ňou skrýva. K názvu jucha som opäť prišla vďaka môjmu šarištinou
už málinko rozprávajúcemu mužovi východniarovi. Pre tých, čo nevedia, je to kyslá kapustová
polievka zo šťavy z kyslej kapusty. Na Slovensku sa varí takáto vianočná
kapustnica, či jucha na mnoho spôsobov. My sme si ju obľúbili takúto:
jucha (šťava z kyslej kapusty), hríby, cesnak,
mrkva, cibuľa, čierne korenie, soľ, olej
Postup:
Na lyžici
oleja si osmažíme kúsok na štvrtinky pokrájanej mrkvy, cibuľu a cesnak.
Pridáme čierne korenie, a za stáleho miešania chvíľu opekáme, kým nepustí
mrkva farbu a chuť spolu s ostatnou zeleninou. Potom zalejeme pohárom
vody, pridáme sušené vopred namočené hríby a varíme do zmäknutia. Keď je
zelenina a hríby mäkké, dolejeme zvyšok hrnca juchou. Prípadne, pomer si
každý spraví podľa vlastných preferencií. Niekto má rád kyslejšiu juchu, niekto
menej kyslú.
Na záver pridáme mrveničku alebo východniarsky zvanú sciranku,
ktorú si buď urobíte z vajca, vody, múky a soli, alebo pridáte hotovú
kúpenú. U nás doma na Orave sa jedávala táto polievka s domácimi širokými rezancami,
tak pokojne môžete pridať aj tie. A nezabudnite, kapustnice či juchy sú najlepšie
odstáte aj niekoľko dní, takže navarte si velikánske hrnce a máte pokoj
celé sviatky. :)
Komentáre
Zverejnenie komentára