Vianočná jucha

Jucha. No nie je to krásne slovo? A ešte tá dobrota, čo sa za ňou skrýva. K názvu jucha som opäť prišla vďaka môjmu šarištinou už málinko rozprávajúcemu mužovi východniarovi. Pre tých, čo nevedia, je to kyslá kapustová polievka zo šťavy z kyslej kapusty. Na Slovensku sa varí takáto vianočná kapustnica, či jucha na mnoho spôsobov. My sme si ju obľúbili takúto:
Potrebujeme:
jucha (šťava z kyslej kapusty), hríby, cesnak, mrkva, cibuľa, čierne korenie, soľ, olej

Postup:
Na lyžici oleja si osmažíme kúsok na štvrtinky pokrájanej mrkvy, cibuľu a cesnak. Pridáme čierne korenie, a za stáleho miešania chvíľu opekáme, kým nepustí mrkva farbu a chuť spolu s ostatnou zeleninou. Potom zalejeme pohárom vody, pridáme sušené vopred namočené hríby a varíme do zmäknutia. Keď je zelenina a hríby mäkké, dolejeme zvyšok hrnca juchou. Prípadne, pomer si každý spraví podľa vlastných preferencií. Niekto má rád kyslejšiu juchu, niekto menej kyslú. 
Na záver pridáme mrveničku alebo východniarsky zvanú sciranku, ktorú si buď urobíte z vajca, vody, múky a soli, alebo pridáte hotovú kúpenú. U nás doma na Orave sa jedávala táto polievka s domácimi širokými rezancami, tak pokojne môžete pridať aj tie. A nezabudnite, kapustnice či juchy sú najlepšie odstáte aj niekoľko dní, takže navarte si velikánske hrnce a máte pokoj celé sviatky. :)

Komentáre

Obľúbené príspevky