Domáci celozrnný vegeburger

Rok 2014 som sa rozhodla započať receptom na voňavý, chrumkavý a doma pečený vegeburger. Napiekla som celozrnné žemle, do nich šupla zeleninu s vegefašírkou a dobrota bola na svete.

Na domáce žemle potrebujeme:
1/3 kocky droždia, 1 lyžica cukru, pol lyžice soli, 2 dcl vlažnej vody, 50 g masla, 1 dcl oleja, 150 g polohrubej múky, 150 g ražnej hladkej múky, hrsť podrvených slnečnicových semien, pol lyžice rasce, lyžica ľanových semien

Na fašírku potrebujeme:
kúsok cvikly, 1 údené tofu, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, syr balkánskeho typu, soľ, mleté čierne korenie, majorán, mletá červená paprika, múka alebo strúhanka na zahustenie.

Zelenina:
zelený šalát, paradajka, uhorka, červená cibuľa, cvikla

Postup:
Z droždia, cukru a vlažnej vody si urobíme kvások. Doňho potom pridáme rozpustené maslo a olej. Celé to zmiešame so sypkou zmesou – polohrubou a ražnou múkou, soľou, rascou a semiačkami. Miesime dovtedy, kým sa nevytvorí vláčne nelepivé cesto. Potom z cesta vytvarujeme žemličky, posypeme semiačkami a dáme na vymastený plech kysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí ich dáme upiecť od vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov.

Fašírky si pripravíme z kúsku najemno nastrúhanej cvikly, údeného tofu, syra balkánskeho typu, vajca, cesnaku a múky. Všetko spolu zmiešame, osolíme, okoreníme a zahustíme múkou alebo strúhankou tak, aby sa zo zmesi dali tvarovať fašírky. Pozor, neprežeňte to s múkou, aby fašírky neboli príliš tvrdé a vysušené. Zmes by mala byť vláčna, asi takáto:

Vytvarujeme fašírky a opečieme na oleji. Upečené žemle si prerežeme napoly. Spodok môžeme natrieť trochou horčice či majonézy a po vrstvách naukladáme zeleninu podľa ľubovôle. Medzi kúsky zeleniny dáme chrumkavú fašírku a uzavrieme vrchnou časťou žemle.

Komentáre

Obľúbené príspevky