Domáci celozrnný vegeburger
Rok 2014 som sa rozhodla započať receptom na voňavý,
chrumkavý a doma pečený vegeburger. Napiekla som celozrnné
žemle, do nich šupla zeleninu s vegefašírkou a dobrota
bola na svete.
1/3 kocky droždia, 1 lyžica cukru, pol lyžice soli, 2
dcl vlažnej vody, 50 g masla, 1 dcl oleja, 150 g polohrubej múky, 150 g
ražnej hladkej múky, hrsť podrvených slnečnicových semien, pol lyžice rasce,
lyžica ľanových semien
Na fašírku potrebujeme:
kúsok cvikly, 1 údené tofu, 1 vajce, 1 strúčik
cesnaku, syr balkánskeho typu, soľ, mleté čierne korenie, majorán,
mletá červená paprika, múka alebo strúhanka na zahustenie.
Zelenina:
zelený šalát, paradajka, uhorka, červená cibuľa,
cvikla
Postup:
Z droždia, cukru a vlažnej vody
si urobíme kvások. Doňho potom pridáme rozpustené maslo a olej.
Celé to zmiešame so sypkou zmesou – polohrubou a ražnou
múkou, soľou, rascou a semiačkami. Miesime dovtedy,
kým sa nevytvorí vláčne nelepivé cesto. Potom z cesta vytvarujeme žemličky,
posypeme semiačkami a dáme na vymastený plech kysnúť asi 30 minút. Po
vykysnutí ich dáme upiecť od vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote
200 stupňov.
![]() |
Vytvarujeme
fašírky a opečieme na oleji. Upečené žemle si prerežeme napoly. Spodok môžeme
natrieť trochou horčice či majonézy a po vrstvách naukladáme zeleninu
podľa ľubovôle. Medzi kúsky zeleniny dáme chrumkavú fašírku
a uzavrieme vrchnou časťou žemle.
Komentáre
Zverejnenie komentára