Kapustnica so zemiakmi, hríbami a fazuľou
Túto kapustnicu venujem všetkým tým, ktorí majú radi
zdravšie varianty jedál. Asi viacerí poznáte ten nepríjemný pocit plnosti počas
sviatkov – kapustnica s klobásou a tromi druhmi mäsa, rezeň, filé,
kapor, šalát, do toho 6 druhov koláčov a to som ešte nevymenovala všetko. Čo
tak skúsiť to zdravšie? Kapustnica bez mäsa alebo napr. iba s jedným vyvareným
morčacím stehienkom? Kapor alebo iný druh ryby či mäsa v dusenom stave?
RAW koláče alebo aspoň s eliminovaným obsahom cukru a výmenou bieleho cukru za hnedý cukor, med, agáve... či výmena bielej
múky za celozrnnú? A vôbec sa nemusíte báť, že vám to nebude chutiť. Keď
je vôľa, všetko sa dá pripraviť chutne.
Potrebujeme:
kyslá kapusta, 2 litre vody, hrsť fazule, hrsť
sušených hríbov, 3 zemiaky, 1 mrkva, 1 petržlen, zelerová vňať, cesnak, cibuľa,
čili, bobkový list, mletá červená paprika, čierne korenie, soľ, olej
Postup:
Kyslú kapustu premyjeme vo vode a nakrájame na
drobnejšie kúsky. Vložíme ju do hrnca a prilejeme k nej 1,5 litra
vody, posolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, zelerovú vňať, pretlačený
cesnak a celú cibuľu.
Vopred namočenú fazuľu dáme variť do iného hrnca
a keď je mäkká prihodíme ju do hrnca s kyslou kapustou. Taktiež aj
hríby si vopred namočíme do vriacej vody a po polhodine ich dáme variť do
kapusty. Do ďalšieho hrnca dáme lyžicu oleja a na ňu dáme
restovať nastrúhanú mrkvu, ktorú opekáme dovtedy, kým nepustí žltú farbu.
Pridáme celý petržlen a nakrájané zemiaky. Tieto ingrediencie varíme
v inom hrnci preto, lebo by sa v kyslej kapuste tak dobre neuvarili.
Nakoniec všetko spolu zmiešame a ešte 10 minút spolu povaríme.
Komentáre
Zverejnenie komentára