Kapustnica so zemiakmi, hríbami a fazuľou

Túto kapustnicu venujem všetkým tým, ktorí majú radi zdravšie varianty jedál. Asi viacerí poznáte ten nepríjemný pocit plnosti počas sviatkov – kapustnica s klobásou a tromi druhmi mäsa, rezeň, filé, kapor, šalát, do toho 6 druhov koláčov a to som ešte nevymenovala všetko. Čo tak skúsiť to zdravšie? Kapustnica bez mäsa alebo napr. iba s jedným vyvareným morčacím stehienkom? Kapor alebo iný druh ryby či mäsa v dusenom stave? RAW koláče alebo aspoň s eliminovaným obsahom cukru a výmenou bieleho cukru za hnedý cukor, med, agáve... či výmena bielej múky za celozrnnú? A vôbec sa nemusíte báť, že vám to nebude chutiť. Keď je vôľa, všetko sa dá pripraviť chutne.


Potrebujeme:
kyslá kapusta, 2 litre vody, hrsť fazule, hrsť sušených hríbov, 3 zemiaky, 1 mrkva, 1 petržlen, zelerová vňať, cesnak, cibuľa, čili, bobkový list, mletá červená paprika, čierne korenie, soľ, olej

Postup:
Kyslú kapustu premyjeme vo vode a nakrájame na drobnejšie kúsky. Vložíme ju do hrnca a prilejeme k nej 1,5 litra vody, posolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, zelerovú vňať, pretlačený cesnak a celú cibuľu.
Vopred namočenú fazuľu dáme variť do iného hrnca a keď je mäkká prihodíme ju do hrnca s kyslou kapustou. Taktiež aj hríby si vopred namočíme do vriacej vody a po polhodine ich dáme variť do kapusty. Do ďalšieho hrnca dáme lyžicu oleja a na ňu dáme restovať nastrúhanú mrkvu, ktorú opekáme dovtedy, kým nepustí žltú farbu. Pridáme celý petržlen a nakrájané zemiaky. Tieto ingrediencie varíme v inom hrnci preto, lebo by sa v kyslej kapuste tak dobre neuvarili. Nakoniec všetko spolu zmiešame a ešte 10 minút spolu povaríme. 



Komentáre

Obľúbené príspevky