Už som tu asi viackrát básnila o mangolde. Takmer
všetko v záhradke je momentálne veľmi poznačené suchotou a horúčavami,
iba mangold je akoby nezničiteľný. Samotnú rastlinu nenapádajú žiadne choroby,
nepotrebuje častú zálievku, žije z mála... Je odolný, životaschopný,
skromný na podmienky, živiny, vlahu... No nie každému vyhovuje jeho chuť. Ak
ho však používate striedmo a nepreženiete to s jeho množstvom, stane
sa príjemným spestrením rôznych jedál.
Potrebujeme:
múka obyčajná a celozrnná ražná (1:1), lyžička cukru,
tretina kocky droždia, 3 dcl vody, soľ, 8 listov čerstvého mangoldu, syr eidam,
údený ovčí syr, mozzarella, vajce, čerstvá bazalka, cesnak, paradajkové pyré
Postup:
Z múky, soli a kvásku (voda, cukor, droždie) si
vypracujeme cesto, ktoré necháme asi polhodinku vykysnúť. Keď zdvojnásobí svoj objem, natenko ho vyvaľkáme a natrieme paradajkovým pyré zmiešaným s pretlačeným cesnakom
a nadrobno nakrájanou čerstvou bazalkou. Navrch nastrúhame syry, rovnomerne naukladáme nakrájané blanšírované mangoldové listy, znovu
posypeme syrom a rozbijeme vajcia. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.
 |
blanšírované mangoldové listy v horúcej vode |
 |
cesto na plechu s pyré, cesnakom a bazalkou |
 |
rozotretá zmes |
 |
nakrájaný oblanšírovaný mangold s mozzarellou |
 |
posypané rôznymi druhmi syra |
 |
s vajíčkami |
 |
po upečení |
Komentáre
Zverejnenie komentára