Bryndzové halušky posypané údeným tofu a pažítkou
Základom pre chutné bryndzové halušky je kvalitná bryndza. Preto
neváhajte a zainvestujte do ozajstnej poctivej ovčej bryndze, najlepšie
niekde zo salaša, farmy, či od chovateľa a producenta výrobkov s dobrým
menom a kvalitnými výrobkami. Ja som mala tentoraz bryndzu od jedného producenta mliečnych a syrových výrobkov z Hruštína. Je to dedinka na
Orave, blízko môjho rodného mesta. A bola naozaj výborná, tá vôňa
a chuť je neporovnateľná s bryndzou, ktorá sa dá bežne kúpiť v reťazcoch.
Potrebujeme:
celozrnná ražná múka, voda, zemiaky, bryndza, pažítka,
údené tofu, olej, soľ
Postup:
Na taký menší hrniec halušiek pre cca 3 - 4 osoby vám stačí najemno
nastrúhať či vymixovať 3 stredne veľké zemiaky. Na zahustenie som použila
celozrnnú ražnú múku, tú som si obľúbila, pretože je chutná a cenovo dostupnejšia
ako napríklad špaldová. Posoľte a podľa potreby buď pridajte vodu na
rozriedenie cesta, alebo múku na zahustenie. Cesto by nemalo byť veľmi riedke,
aby sa vám halušky nerozpadli. Ale nespravte si ho ani príliš husté, nech nie
sú z halušiek po uvarení skaly. Medzitým si dajte variť vodu a keď začne
vrieť môžete do nej nahádzať halušky. Tie varte cca 10 minút a potom ich
zlejte, ale nie úplne. Na dne hrnca nechajte trochu vody, ak ich máte radi
redšie. Do halušiek dajte bryndzu a nechajte ju tam roztopiť. Pomiešajte a dosoľte
podľa chuti. Dochutiť si ich môžete na oleji osmaženým údeným tofu a čerstvou
nakrájanou pažítkou.
opäť aká dobrota ... :) z ražnej múky pečiem občas chlebík ... do halušiek som ešte nedávala ... razb vyskúšam ... ale tofu namiesto slaninky, to si robím pre seba keď ostatní baštia slaninu ... :)))
OdpovedaťOdstrániťďakujem Laura :) ja ju dávam tiež najčastejšie do chlebíka, ale aj do koláčov, palaciniek, placiek, všade, kde sa dá...
OdpovedaťOdstrániť