Náš novoročný makový koláč
Nie je ničím výnimočný, ale je výborný, voňavý, málinko
zdravší a hlavne je zo srdca - pre mojich milovaných. Nech je aj váš nový
rok plný lahodných, voňavých a zdravších jedál, dobrých a usmiatych ľudí,
spokojnosti a lásky!
Potrebujeme:
polohrubá biela a celozrnná ražná múka, mlieko, roztopené
maslo, droždie, soľ, trstinová melasa, trstinový cukor, mak, slivkový lekvár
Postup:
Z múky, kvásku, roztopeného masla, melasy, soli a trstinového
cukru si zamieste kysnuté cesto. Znova neuvádzam množstvá jednotlivých
ingrediencií, lebo vždy si to do misky nahádžem od oka. Aby ste boli predsa len
ako-tak v obraze, cesto som robila z cca 300 – 400 gramov múky a štvrtinky
droždia a masla, melasy som dala len jednu lyžicu a rovnako aj trstinového
cukru. Namlela som si mak, zmiešala som ho so slivkovým lekvárom a potrela
vrch rozvaľkaného cesta. Na to som podávala povykrajované hviezdičky a potrela
rozšľahaným vajcom. Piekla som asi polhodinku pri 200 stupňoch.
Komentáre
Zverejnenie komentára