Smotanová šošovicová polievka
Šosovica je hotová vitamínová a minerálová bomba a ja
sa teším, že polievka z nej je jednou z najobľúbenejších u našich
dvoch malých hladošiek. Zvyknem varievať aj červenú šošovicu, tá sa oveľa rýchlejšie uvarí. No chuťovo je trošku odlišná. Hnedú šošovicu varievam aj bez smotany, so zemiakmi a zeleninou. Tú vám uvarím niekedy nabudúce :)
Potrebujeme:
šošovica, zemiaky,
cibuľa, smotana, bobkový list, soľ, olej, celozrnná múka
Postup:
Šošovicu dáme najlepšie cez noc do hrnca s vodou,
rýchlejšie sa potom uvarí. Na druhý deň vodu vymeníme za čerstvú a šošovicu dáme
variť spolu s bobkovým listom. Z chladničky vyberieme smotanu, nech
nadobudne izbovú teplotu. Približne po 20-tich minútach varenia k šošovici
pridáme nakrájané zemiaky a polievku posolíme. Po cca 10-tich minútach nadrobno
nakrájame cibuľu a spravíme si zápražku. Cibuľu popražíme na oleji a po
čase k nej prisypeme 1-2 lyžice celozrnnej múky. Chvíľu miešame a potom
do tejto zmesi vlejeme smotanu izbovej teploty, aby sa nezrazila. Môžete dať vo
vode rozmiešanú kyslú alebo aj sladkú smotanu a potom si polievku
prikyslíte, ak máte radšej kyslejšiu verziu. Povaríme ešte asi 10 minút a môžeme podávať.
Komentáre
Zverejnenie komentára