Celozrnný ovocný koláč s kúskami orechov a čokolády
Prichádzajú veľkonočné sviatky, tak ak sa chcete
inšpirovať trošku zdravším typom koláča, skúste si upiecť tento náš obľúbený.
Je to tzv. šarišský jablkový koláč, len som mu trošku upravila ingrediencie.
Potrebujeme:
3 stredne veľké jablká
alebo hrušky, ½ hrnčeka nasekaných orechov, polovica tabuľky horkej
čokolády, 3 vajcia, pol hrnčeka hnedého plus 1 lyžica melasy, 1 hrnček
celozrnnej hladkej ražnej múky, 1 lyžička škorice, pol lyžičky sódy bikarbóny, pol
hrnčeka oleja
Postup:
Celé vajcia vyšľaháme do peny. Postupne pridávame
hnedý cukor spolu s lyžicou melasy a ďalej šľaháme. Keď masa
zdvojnásobí svoj objem, začneme pomaly pridávať olej. Neskôr prisypeme hladkú
múku, škoricu a sódu bikarbónu. Na záver vmiešame na väčšie kúsky nasekané
orechy a horkú čokoládu. Jablká alebo hrušky ošúpeme, nakrájame na kocky a vareškou
vmiešame do cesta. Ak chcete mať ešte zdravšiu verziu, pridajte namiesto cukru
2 banány, prihoďte ľanové semienka, mak a ja som raz pridala aj čučoriedky,
ktoré tiež koláč osviežili. Cesto vylejeme na vymastený plech alebo do tortovej
formy alebo si z neho spravte mufinky a pečte pri 180 stupňoch. Navrch zvyknem dávať iba kôpku bieleho
jogurt s kvapkami agáve. No tentoraz som mala aj ricottu, takže som
použila aj tú, zmiešanú s jogurtom, agáve sirupom a citrónovou
šťavou. A výsledný krémik bol taký dobrý, že ho naše dievky pojedli za
troch. Čokoládovú polevu robím z kakaa, agáve sirupu, prípadne medu a trošky
vody. Všetky suroviny mierne ohrejeme, dohladka vymiešame a pokvapkáme
upečený koláč.
Komentáre
Zverejnenie komentára