Kalerábovka

Znova sa s vami podelím o rodinný recept, ktorým obohatil náš jedálniček môj otec. My ho doma voláme kalerábovka, je to vlastne nastrúhaný dusený kaleráb s vajcom. Spomínam si, ako sme so sestrou vždy rady cez víkend vyspávali a keď bol ocko doma a nie niekde na rybách, ráno nás už opatrne budil, niekedy aj práve prípravou kalerábových raňajok. Kaleráby mal zvyčajne vlastnoručne vypestované, bola to taká veľká odroda, ktorá pri dobrom skladovaní dlhodobo vydržala v pivnici. A zvyčajne v sobotu alebo nedeľu ráno sa strúhalo. Veľký kalerábisko potrápil aj nášho statného tatka, takže intenzívny budíček občas trval možno aj 5 minút. A keď sme sa zobudili, kalerábovka už rozvoniavala po celkom byte. :)


Potrebujeme:
2 kaleráby, cibuľa, vajcia 1 – 3, olej, soľ, čierne korenie, rasca, červená mletá paprika, cibuľová vňať alebo pažítka


Postup:
Kaleráb nastrúhame na strúhadle. Ak máte tie malé ako som mala ja, pokojne dajte aj dva či tri. Na olej dáme dozlatista orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu. Posypeme ju rascou. Na opraženú cibuľu dáme dusiť nastrúhaný kaleráb. Ak nie je veľmi šťavnatý, podlejte ho troškou vody, zakryte prikrývkou a nechajte dusiť domäkka. Potom pridajte 1 alebo viac vajec, premiešajte a nechajte pripiecť. Vrch posypte čiernym korením a mletou červenou paprikou. Ak máte nejakú vňaťku, taktiež ju tam šupnite.



Komentáre

Obľúbené príspevky