Kalerábovka
Znova sa s vami podelím o rodinný
recept, ktorým obohatil náš jedálniček môj otec. My ho doma voláme kalerábovka,
je to vlastne nastrúhaný dusený kaleráb s vajcom. Spomínam si, ako sme so
sestrou vždy rady cez víkend vyspávali a keď bol ocko doma a nie niekde
na rybách, ráno nás už opatrne budil, niekedy aj práve prípravou kalerábových raňajok.
Kaleráby mal zvyčajne vlastnoručne vypestované, bola to taká veľká odroda,
ktorá pri dobrom skladovaní dlhodobo vydržala v pivnici. A zvyčajne v sobotu
alebo nedeľu ráno sa strúhalo. Veľký kalerábisko potrápil aj nášho statného
tatka, takže intenzívny budíček občas trval možno aj 5 minút. A keď sme sa zobudili, kalerábovka
už rozvoniavala po celkom byte. :)
Potrebujeme:
2 kaleráby, cibuľa, vajcia 1 – 3,
olej, soľ, čierne korenie, rasca, červená mletá paprika, cibuľová vňať alebo
pažítka
Postup:
Kaleráb nastrúhame na strúhadle.
Ak máte tie malé ako som mala ja, pokojne dajte aj dva či tri. Na olej dáme dozlatista orestovať
nadrobno nakrájanú cibuľu. Posypeme ju rascou. Na opraženú cibuľu dáme dusiť
nastrúhaný kaleráb. Ak nie je veľmi šťavnatý, podlejte ho troškou vody, zakryte
prikrývkou a nechajte dusiť domäkka. Potom pridajte 1 alebo viac vajec,
premiešajte a nechajte pripiecť. Vrch posypte čiernym korením a mletou
červenou paprikou. Ak máte nejakú vňaťku, taktiež ju tam šupnite.
Komentáre
Zverejnenie komentára