Zapekané gorgonzolou plnené baklažány a cukety
Asi mi dáte za pravdu, že v tomto teple človek nemá
chuť ani variť. Ešteže máme k dispozícii rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré už majú akú-takú chuť. Záhradkári sa tiež tešia z prvej úrody jarných druhov ovocia a zeleniny. Mňa tento rok najviac potešila rukola, keďže sme ju predým nepestovali. Je nenáročná a neporovnateľne chutnejšia ako tá kupovaná, preto odporúčam všetkým, kúpte si
semiačka a zasaďte si ju. Tí, čo nemáte záhradku, dajte si ju do
črepníkov, uvidíte ten chuťový rozdiel.
Potrebujeme:
baklažán, cuketa, gorgonzola, tvrdý syr, soľ, čierne
korenie, rukola, šalát, paradajky, uhorky, olivový olej, balsamico
Postup:
Baklažán a cuketu si umyjeme a nakrájame na
hrubšie plátky. Vydlabeme vnútro a dáme do formy, pokvapkáme olejom a vložíme
do vyhriatej rúry predpiecť. Vnútornú
časť nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici. Pridáme čierne korenie
a gorgonzolu. Zmesou potom naplníme predpečené cukety
a baklažány, posypeme tvrdým syrom a dáme zapiecť.
Ako prílohu
som zvolila zeleninový šalát z našej domácej rukoly a šalátu, pridala
som nakrájané paradajky, uhorky a dochutila olivovým olejom, soľou
a balsamicom. Taktiež sme prvýkrát vyskúšali quinou, ktorá sa pripravuje
podobne ako ryža a má veľmi príjemnú akoby makovú chuť. Kúpite ju v predajniach so zdravou výživou, ja som ju objavila v dm-ke. Quinoua patrí medzi výživové bomby. Má vysoký obsah bielkovín a vitamínov
– napr. beta-karotén, vitamín C, kyselina listová, thiamín alebo riboflavín.
Taktiež ponúka nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo,
draslík, zinok alebo horčík.
Komentáre
Zverejnenie komentára