Seitan s červenou kapustou a domácimi špaldovými lokšami
Prichádza obdobie firemných husaciniek a kačaciniek,
tak prečo by sme nepotešili ľudí, ktorí to mäso veľmi neobľubujú, príp. si chcú toto jedlo pripraviť rýchlejšie a zdravšie? Môžete zvoliť seitan, no ak ho náhodou doma nemáte, určite budú fajn aj sójové plátky alebo tofu marinované v sójovej omáčke. Nech sa páči, inšpirujte sa a vyskúšajte túto
zdravšiu verziu:
Špaldové lokše: varené zemiaky, hladká špaldová múka, morská
soľ
Kapusta: hlávka červenej kapusty, cukor, olej, morská soľ,
voda
Postup:
Ak si trúfnete upiecť svoje prvé domáce
lokše, tak ako ja dnes, dajte si najskôr variť zopár zemiakov. Ja som si
uvarila asi 8 stredne veľkých zemiakov. Keď sú uvarené, najemno ich nastrúhajte
a pridajte k nim múku, cca štvrtinu množstva ako je zemiakov.
Pridávajte ju postupne k zemiakom, aby cesto nebolo príliš múčne, ale skôr
vláčne. Ja som použila zdravšiu špaldovú múku, no z bielej by lokše boli
asi jemnejšie. Chuťovo však boli výborné. Nezabudnite cesto jemne posoliť a poriadne
vymiesiť. Z vymieseného cesta spravíme valec, ktorý nakrájame na kúsky.
Tie postupne vaľkáme a dávame piecť z oboch strán. Priebežne ich
natierame roztopeným maslom, ukladáme na seba a prikryjeme, aby boli
mäkké.
Kapustu nakrájame a vložíme do
hrnca s pripraveným skaramelizovaným cukrom, podlejeme vodou, osolíme a dáme
dusiť.
Komentáre
Zverejnenie komentára