Seitan s červenou kapustou a domácimi špaldovými lokšami

Prichádza obdobie firemných husaciniek a kačaciniek, tak prečo by sme nepotešili ľudí, ktorí to mäso veľmi neobľubujú, príp. si chcú toto jedlo pripraviť rýchlejšie a zdravšie? Môžete zvoliť seitan, no ak ho náhodou doma nemáte, určite budú fajn aj sójové plátky alebo tofu marinované v sójovej omáčke. Nech sa páči, inšpirujte sa a vyskúšajte túto zdravšiu verziu:

nech sa páči :)
Potrebujeme:
Špaldové lokše: varené zemiaky, hladká špaldová múka, morská soľ
Kapusta: hlávka červenej kapusty, cukor, olej, morská soľ, voda
Seitan: seitan, tamari, cesnak, zemiakový škrob, olej, čierne korenie



Postup:
Ak si trúfnete upiecť svoje prvé domáce lokše, tak ako ja dnes, dajte si najskôr variť zopár zemiakov. Ja som si uvarila asi 8 stredne veľkých zemiakov. Keď sú uvarené, najemno ich nastrúhajte a pridajte k nim múku, cca štvrtinu množstva ako je zemiakov. Pridávajte ju postupne k zemiakom, aby cesto nebolo príliš múčne, ale skôr vláčne. Ja som použila zdravšiu špaldovú múku, no z bielej by lokše boli asi jemnejšie. Chuťovo však boli výborné. Nezabudnite cesto jemne posoliť a poriadne vymiesiť. Z vymieseného cesta spravíme valec, ktorý nakrájame na kúsky. Tie postupne vaľkáme a dávame piecť z oboch strán. Priebežne ich natierame roztopeným maslom, ukladáme na seba a prikryjeme, aby boli mäkké.


Kapustu nakrájame a vložíme do hrnca s pripraveným skaramelizovaným cukrom, podlejeme vodou, osolíme a dáme dusiť.


Seitan nakrájame na ľubovoľné kúsky, okoreníme a dáme opiecť na rozpálený olej. Keď sa jemne pripečie, pridáme k nemu pretlačený cesnak a pridáme trochu tamari alebo sójovej omáčky, ktorú doma máte. Podlejeme vodou a chvíľu dusíme. Na záver omáčku zahustíme zemiakovým škrobom rozmiešaným v troške vody.



Komentáre

Obľúbené príspevky