Tvarohovo-čučoriedkové muffiny
Dnes som sa rozhodla upiecť muffiny z kysnutého cesta. V chladničke
som našla tvaroh, v mrazničke voňavé lesné čučoriedky z Oravy a bolo
rozhodnuté. Ak nemáte formu na muffiny, poukladajte si ich na vymastený plech a vzniknú
vám krásne šťavnaté kysnuté koláčiky.
Potrebujeme:
Cesto: hladká špaldová múka, droždie, mlieko, cukor, soľ,
maslo, vajce
Náplň: mlieko, vanilkový puding, tvaroh hrudkovitý,
vanilkový cukor, trstinový cukor, čučoriedky
Postup:
Na úvod si spravíme kvások. Do cca 3 dcl vlažného mlieka
rozdrobíme tretinu kocky droždia. Prisypeme lyžicu cukru a necháme napučať.
Do väčšej misky nasypeme múku, trochu soli, jedno vajce, kúsok roztopeného masla
a prilejeme zarobený kvások. Zo všetkých týchto surovín vymiesime cesto a dáme
ho nakysnúť. Keď je vykysnuté natenko ho rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska,
ktoré potom vložíme do muffinovej formy vymastenej maslom. Ja zvyčajne robím z cca
300 g múky, takže sa môže stať, že vám cesto ešte zvýši. Môžete si z neho spraviť
napr. mini vianočku alebo závin.
Do muffín na plechu urobíme jamku a naplníme ich
tvarohovou plnkou a čučoriedkami alebo si to môžete zjednodušiť a dáte
tam len lyžičku lekváru. Tvarohovú plnku som spravila z hustejšieho vanilkového
pudingu, ku ktorému som po vychladnutí primiešala tvaroh a osladila trstinovým
a vanilkovým cukrom. Čučoriedky som mala mrazené, tie som len chvíľu
ohrievala, aby sa roztopili a osladila.
Poradím vám, nedávajte veľa plnky, lebo sa môže stať, že vám
bude vytekať. Okraje môžete potrieť vajcom a nechajte chvíľu kysnúť. Keď
sú vykysnuté, dajte ich piecť do vyhriatej rúry. Cesto je tenké, preto ich
priebežne kontrolujte, budú veľmi rýchlo upečené.
Ak máte formy v tvare srdca, môžete sa inšpirovať a spraviť si takéto plnené srdiečka:
![]() |
ako som muffiny robila |
Ak máte formy v tvare srdca, môžete sa inšpirovať a spraviť si takéto plnené srdiečka:
![]() |
ako som srdiečka plnila |
Komentáre
Zverejnenie komentára