Drožďová nátierka
Droždie je vraj zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny
B, aminokyselín, minerálov a stopových prvkov. Tak šup – šup spravte si
drožďovú nátierku, je zdravá a patrí medzi moje najobľúbenejšie. Niektorým
možno nebude vyhovovať jej vôňa. No ak ste typ človeka, ktorému nevadia "exotickejšie" vône, urobte si ju. Ja som sa stretla s drožďovou nátierkou už ako dieťa.
Vždy nám ju pripravoval náš otec. On sa ju naučil od
svojej mamy a ja ju teraz rada robievam svojej rodine.
Takže nech sa páči, tu je ten náš viacgeneračný rodinný poklad:
droždie, cibuľa, mlieko, vajcia, olej, soľ, čierne
korenie, červená mletá paprika, vňať z mladej cibuľky
Postup:
Nadrobno
nakrájanú cibuľu dáme smažiť na olej. Keď je mierne pripečená pridáme droždie.
Ja zvyknem používať klasické čerstvé droždie, ale môžete použiť aj instantné
alebo lahôdkové. Na jednu panvicu stačí, keď použijete 1 - 2 kocky droždia. To za
občasného miešania roztápame na panvici, až kým sa mierne nepripečie. Roztavené
sa opäť spojí do hutnejšej konzistencie. Následne k nemu prilejeme cca 2
dcl mlieka, obe zložky sa krásne spoja
a necháme ich prevrieť. Do zmesi rozbijeme 2 – 3 vajcia, zamiešame nech sa
všetko spojí dokopy a necháme pripiecť na miernom plameni. Posypeme
korením, mletou červenou paprikou a posypeme cibuľkovou vňaťou alebo
pažítkou. Kto má radšej krémovitejšie konzistencie nátierok, môže si ju nahladko rozmixovať.
Komentáre
Zverejnenie komentára