Sviečková omáčka s tofu a celozrnnou knedľou
Tu je krásna žltá bezmäsitá sviečková omáčka s opečeným údeným tofu a domácou celozrnnou knedľou:
Túto mrkvisko vyťahovala počas našej jesennej brigády moja sestra a žasli sme pritom od údivu, aká sa nám tento
rok urodila. Vytiahli sme aj petržlen a zeler a o ďalšom
recepte bolo veľmi rýchlo rozhodnuté. Odmalička som milovala sviečkovú omáčku,
preto som aj z nej chcela vždy urobiť bezmäsitý variant. Ja ju už dlhé
roky pripravujem takto:
Potrebujeme:
mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, údené tofu, horčica,
bobkový list, olej, čierne korenie, soľ, smotana
Postup:
Na panvicu dáme rozohriať trochu oleja a naň poukladáme
nakrájané tofu. Opekáme ho z každej strany a postupne na tú istú
panvicu môžeme pridať nakrájanú cibuľu. Tá vôňa, keď sa smaží údené tofu a cibuľa
je úžasná.
Opečené tofu postupne vyberieme. Na panvici nám ostane len cibuľa, na ktorú dáme opekať nastrúhanú alebo nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Ja ich radšej strúham, vtedy mrkva pri opekaní pustí krajšiu farbu a následne aj celá omáčka je krásne žltá, nehovoriac o oveľa výraznejšej chuti. Takže opekáme aj zeleninu a keď sa vám zdá, že už púšťa farbu a je mierne pripečená, zalejeme ju vodou, pridáme bobkový list, okoreníme, osolíme a prikryjeme pokrievkou. Necháme dusiť do zmäknutia. Keď je zelenina mäkká, vyberieme bobkový list a celú ju vymixujeme. Potom pridáme smotanu, trošku horčice a vsypeme do nej opečené kúsky tofu. Podľa potreby zahustíme a dosolíme, prípadne okyslíme pár kvapkami citrónovej šťavy. Necháme prevrieť a môžeme servírovať. Knedľu som robila tentoraz napoly celozrnnú, polku polohrubej múky som zmiešala s polkou celozrnnej.
Komentáre
Zverejnenie komentára