Zapekaná šošovica

Pred niekoľkými rokmi sa ku mne dostal tento recept a veľmi rýchlo sa v našej kuchyni udomácnil. Je to naozaj výborné, sýte a zdravé jedlo.





Potrebujeme:
šošovica, jačmenné krúpy, paradajky, cibuľa, cesnak, zemiaky, olej, múka, soľ, bazalka, petržlenová vňať, vňať z mladej cibuľky


Postup:
Šálku šošovice si dáme na noc napučať do hrnca s vodou. Na druhý deň ju uvaríme spolu s polovičnou šálkou krúpov. Keď sú krúpy so šošovicou mäkké, scedíme ich. Medzitým si nakrájame cibuľu a dáme ju smažiť na olej. Na osmaženú cibuľu dáme cesnak, chvíľku miešame a potom pridáme nakrájané paradajky. Zalejeme trochou vody a chvíľu dusíme. Nakoniec pridáme bylinky, ktoré doma nájdeme. Ja som mala čerstvú bazalku, vňať z cibule a petržlenu. Môžete pridať aj sušené, príp. mrazené bylinky, hodí sa tam aj tymián či rozmarín. Celý proces dusenia paradajok trvá možno desať minút, potom pridáme 1-2 lyžice múky, zmes sa nám zahustí a môžeme ju zmiešať s uvarenou šošovicou a krúpami. 



Túto zmes vylejeme do vymastenej formy, navrch dáme uvarené zemiaky (6-8), ktoré sme si popučili a vymiešali buď s kúskom masla, alebo s trochou olivového oleja. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Po zapečení je šošovicová zmes vláčna, preto ak chcete, aby držala tvar a dala sa pekne nakrájať, nechajte ju vychladnúť.


Komentáre

Obľúbené príspevky