Zapekaná šošovica
Pred niekoľkými rokmi sa ku mne dostal tento recept a veľmi
rýchlo sa v našej kuchyni udomácnil. Je to naozaj výborné, sýte a zdravé jedlo.
Potrebujeme:
šošovica, jačmenné krúpy, paradajky, cibuľa, cesnak, zemiaky, olej,
múka, soľ, bazalka, petržlenová vňať, vňať z mladej cibuľky
Postup:
Šálku šošovice si dáme na noc napučať do hrnca s vodou.
Na druhý deň ju uvaríme spolu s polovičnou šálkou krúpov. Keď sú krúpy so
šošovicou mäkké, scedíme ich. Medzitým si nakrájame cibuľu a dáme ju
smažiť na olej. Na osmaženú cibuľu dáme cesnak, chvíľku miešame a potom pridáme
nakrájané paradajky. Zalejeme trochou vody a chvíľu dusíme. Nakoniec pridáme
bylinky, ktoré doma nájdeme. Ja som mala čerstvú bazalku, vňať z cibule a petržlenu.
Môžete pridať aj sušené, príp. mrazené bylinky, hodí sa tam aj tymián či rozmarín. Celý proces dusenia paradajok trvá možno desať minút, potom
pridáme 1-2 lyžice múky, zmes sa nám zahustí a môžeme ju zmiešať s uvarenou šošovicou
a krúpami.
Túto zmes vylejeme do vymastenej formy, navrch dáme uvarené zemiaky (6-8), ktoré sme si popučili a vymiešali buď s kúskom masla, alebo s trochou olivového oleja. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Po zapečení je šošovicová zmes vláčna, preto ak chcete, aby držala tvar a dala sa pekne nakrájať, nechajte ju vychladnúť.
Túto zmes vylejeme do vymastenej formy, navrch dáme uvarené zemiaky (6-8), ktoré sme si popučili a vymiešali buď s kúskom masla, alebo s trochou olivového oleja. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Po zapečení je šošovicová zmes vláčna, preto ak chcete, aby držala tvar a dala sa pekne nakrájať, nechajte ju vychladnúť.
Komentáre
Zverejnenie komentára