Cesnačka v domácom bochníku
Pri tejto polievke som si spomenula na študentské časy, keď sme s kamošmi chodievali do jedného
slovenského pubu na túto voňavú polievku. Vtedy stála pár korún a zasýtila aj na poldňa, ak človek zjedol aj bochník, v ktorom ju podávali. Ja som sa nechala inšpirovať a upiekla som domáce celozrnné bochníky a uvarila takúto cesnačku:
cesnak, zemiaky, smotana, zemiakový škrob alebo múka, zeleninový
vývar (cibuľa, kúsok papriky, mrkva, zeler, petržlen), olej
Postup:
Zamiesime si cesto na bochníky. Postup môžete použiť z
receptu na vegeburger. Necháme ich vykysnúť, potrieme vodou alebo olejom a posypeme
rôznymi semienkami. Medzitým dáme variť zeleninový vývar. Očistenú koreňovú
zeleninu dáme variť do hrnca s vodou a keď je mäkká, odstavíme ju.
Načistíme
si cesnak, každý podľa toho, akú intenzitu chute má rád. Na rozpálený olej
potom dáme pretlačený cesnak a chvíľu opekáme, opatrne, aby nezhorkol.
Pridáme soľ a mleté čierne korenie, premiešame a zalejeme zeleninovým
vývarom. Pridáme 2-3 zemiaky a varíme domäkka. Následne rozmixujeme a zalejeme
smotanou na varenie. Ak je potrebné, môžeme zahustiť vo vode rozmiešaným
zemiakovým škrobom alebo zátrepkou z múky. Ja zvyknem ešte po dovarení
polievky, šupnúť do nej čerstvé pretlačené 1-2 strúčiky cesnaku, nech je voňavejšia a jej
chuť precítenejšia. Keď máme upečené bochníky, rozrežeme ich, vydlabeme vnútro
a môžeme dovnútra naliať polievku. Ja som ju ešte dozdobila a dochutila
lyžicou olivového oleja a nasucho opekanými slnečnicovými semenami.
zeleninový vývar |
![]() |
vykysnuté, upečené, vydlabané bochníky |
Komentáre
Zverejnenie komentára