Pirohy s domácim lekvárom a makom
Základom pre chutné pirohy je spraviť dobré cesto, aby
nebolo príliš husté, ale skôr akoby vo vnútri vláčne. Mne sa to dnes po dlhom
čase podarilo, lebo je to niekedy hotové umenie. Najlepšie pirohy robia v našej rodine babky mojich detí. To sú tie „léta praxe“. Ja som sa dnes pokúsila spraviť ich našim hladoškám, pretože
ich majú veľmi radi a obe si zapýtali dupľu, takže to bol znak, že sa podarili :).
Potrebujeme:
vajce, múka, voda, štipka soli, lekvár, mak, maslo
Postup:
Z vajca, polohrubej múky a vlažnej vody si
spravíme vláčne nelepivé cesto. Vyvaľkáme ho natenko, povykrajujeme,
dáme lekvár a zlepíme. Ja som použila domáci ríbezľový lekvár od mamky, výborný je aj
slivkový, ale môžete použiť aj iné náplne. Napríklad manželova mama varí neskutočne
dobré pirohy plnené zemiakmi, tvarohom a dusenou hlávkovou kapustou. Moja mamka zas robieva fajnové bryndzovo-zemiakové pirohy.
Keď máme pirohy zlepené, dáme ich variť približne na 10
minút do vriacej vody. Po uvarení ich zlejeme a prepláchneme vodou.
Pokvapkáme ich roztopeným maslom, posypeme makom a práškovým cukrom.
Komentáre
Zverejnenie komentára