Pikantná opekaná zelenina s bulgurom

Dnes varil môj muž. Musím sa pochváliť, že mám takého muža, ktorý varí veľmi rád. Už som kedysi spomínala, že muži varia ináč. Mnohokrát vedia jedlo oveľa lepšie dochutiť a pohrať sa s jeho prípravou. Varenie pre nich nebýva každodennou rutinou, ale občasným spestrením dňa. Aspoň u nás to tak býva. Raz alebo dvakrát do týždňa odovzdám varešku mužovi a zrazu začne voňať byt rôznymi bylinami, koreninami, zeleninami a neviem čím ešte. Potom mi ten zázrak naloží na tanier, vyzerá to ako jedna "miešanička", ale chutí to tisícimi chuťami.


Potrebujeme:
hlávková kapusta, zelené fazuľové struky, cuketa, cibuľa, mrkva, slnečnicové semienka, olej, soľ, čili paprička, karí, rímska rasca, provensálske byliny, olej

Postup:
Celé jedlo je veľmi rýchlo uvarené, keďže všetko musíte len zľahka opekať, aby si zelenina zachovala svoju chrumkavosť. Najdlhšie sa asi pohráte s krájaním zeleniny. Začneme cibuľou, nakrájanú ju chvíľu restujeme na troche oleja, potom pridáme v mažiari rozdrvenú rímsku rascu a čili papričku. Chvíľu opekáme, nech sa rozvinú chute a prihodíme na tenké plátky nasekanú mrkvu a kapustu. Všetko len pár sekúnd, aby boli chrumkavé, potom pridáme nakrájanú cuketu a mrazené fazuľové struky (mrazené sú rýchlo mäkké, ak by ste mali čerstvé, tak ich predtým chvíľu povarte), posypeme štipkou karí a provensálskymi bylinami a prisypeme aj hrsť slnečnicových semien. Nakoniec celú zmes trošku zahustíme vo vode rozmiešaným zemiakovým škrobom (cca 2 dcl vody a lyžica škrobu). My sme si k miešaničke vybrali bulgur, ten máme k tomuto jedlu najradšej, ale môžete ju pokojne jesť aj s ryžou, kuskusom či cestovinami.


Komentáre

Obľúbené príspevky