Pikantná opekaná zelenina s bulgurom
Dnes varil môj muž. Musím sa pochváliť, že mám takého muža,
ktorý varí veľmi rád. Už som kedysi spomínala, že muži varia ináč. Mnohokrát
vedia jedlo oveľa lepšie dochutiť a pohrať sa s jeho prípravou. Varenie pre
nich nebýva každodennou rutinou, ale občasným spestrením dňa. Aspoň u nás
to tak býva. Raz alebo dvakrát do týždňa odovzdám varešku mužovi a zrazu
začne voňať byt rôznymi bylinami, koreninami, zeleninami a neviem čím
ešte. Potom mi ten zázrak naloží na tanier, vyzerá to ako jedna "miešanička",
ale chutí to tisícimi chuťami.
hlávková kapusta, zelené fazuľové struky, cuketa, cibuľa,
mrkva, slnečnicové semienka, olej, soľ, čili paprička, karí, rímska rasca, provensálske
byliny, olej
Postup:
Celé jedlo je veľmi rýchlo uvarené, keďže všetko musíte
len zľahka opekať, aby si zelenina zachovala svoju chrumkavosť. Najdlhšie sa
asi pohráte s krájaním zeleniny. Začneme cibuľou, nakrájanú ju chvíľu restujeme
na troche oleja, potom pridáme v mažiari rozdrvenú rímsku rascu
a čili papričku. Chvíľu opekáme, nech sa rozvinú chute a prihodíme na tenké
plátky nasekanú mrkvu a kapustu. Všetko len pár sekúnd, aby boli chrumkavé,
potom pridáme nakrájanú cuketu a mrazené fazuľové struky (mrazené sú
rýchlo mäkké, ak by ste mali čerstvé, tak ich predtým chvíľu povarte), posypeme štipkou
karí a provensálskymi bylinami a prisypeme aj hrsť slnečnicových semien.
Nakoniec celú zmes trošku zahustíme vo vode rozmiešaným zemiakovým škrobom (cca
2 dcl vody a lyžica škrobu). My sme si k miešaničke vybrali bulgur, ten
máme k tomuto jedlu najradšej, ale môžete ju pokojne jesť aj s ryžou, kuskusom či
cestovinami.
Komentáre
Zverejnenie komentára