Ryžový nákyp s jablkami

Dnes si dajme ryžové tortičky na spôsob ryžového nákypu. Nákyp nezvyknem robiť príliš presladený. Do celej ryžovej zmesi dávam možno 2 lyžice hnedého cukru, navrch pár kvapiek javorového sirupu a dôležité sú aj chutné sladké jablká.



Potrebujeme:
guľatozrnná ryža, plnotučné mlieko, dve vajcia, maslo, hnedý cukor, 4 - 5 jabĺk, škorica

Postup:
Ryžu uvaríme domäkka v mlieku. Ja som použila asi tretinu kilogramového balenia a mlieka možno aj raz toľko, ako je ryže v hrnci. Po uvarení do nej pridáme 2 lyžice hnedého cukru a kúsok masla. Necháme ju vychladnúť. Do vychladnutej ryže pridáme 2 žĺtky. Bielka si dáme do inej misky a vyšľaháme z nich sneh s lyžičkou cukru. Zapekaciu nádobu si vymastíme maslom a dáme naň polku ryžovej zmesi. Na ňu dáme nastrúhané čerstvé jablká. Vyberte si sladšie odrody jabĺk, nemusíte potom vôbec pridávať cukor. Posypeme škoricou a dáme ďalšiu vrstvu ryže. Dáme zapiecť do rúry. Keď je nákyp mierne pripečený, vyberieme ho a natrieme naň vyšľahaný sneh. Dáme ešte na pár minút do rúry a keď chytí farbu, vyberieme ho a môžeme servírovať.


Komentáre

Obľúbené príspevky