Karí zelenina s tofu, bulgurom, šampiňónmi, fazuľovými strukmi a cviklovým pyré
Nedeľa sa na Slovensku považuje
za sviatočný deň. Doteraz poznám zopár takých domácností, ktoré pečú každú
nedeľu na striedačku rezne alebo kurča. A niektorí tí empatickejší mäsojedáci
sa zamýšľajú nad „chudákmi“ vegetariánmi - čo asi títo čudáci v nedeľu jedia?
Vypražia si syr? Nasekajú zeleninu do misky? Aj tento recept je jednou z možností,
ako pestro sa títo ľudia môžu stravovať a nielen v nedeľu, ale každý
deň:
Potrebujeme:
biele tofu, čerstvá bazalka a oregano,
soľ, čierne korenie, olej, cvikla, petržlen, mrkva, zemiak, bobkový list,
bulgur, fazuľové struky, šampiňóny, tekvica, hrášok, pór, slnečnicové semienka,
čili, rastlinná smotana, karí, rímska rasca, kurkuma, garam masala
Postup:
Biele tofu nakrájame na kúsky.
Posolíme ho, okoreníme a obalíme v nasekaných čerstvých bylinkách.
Pokvapkáme olejom a necháme hodinku marinovať. Fazuľové struky dáme chvíľu
povariť spolu s bobkovým listom, soľou a pár kvapkami citrónu. Šampiňóny
umyjeme, nakrájame na kúsky, posolíme a opečieme na panvici. Takisto si opečieme aj kúsky tofu na panvici.
Cviklové pyré si spravíme z mrkvy,
petržlenu, zemiaku a cvikly. Všetku zeleninu nakrájame na kocky. Mrkvu s petržlenom
dáme na rozpálený olej a opekáme, kým nepustí žltú farbu. Potom pridáme
zemiaky s cviklou a zalejeme vodou asi po okraj zeleniny. Posolíme,
pridáme bobkový list a varíme domäkka. Potom vyberieme bobkový list a všetko
dohladka rozmixujeme.
Karí zeleninovú omáčku si spravíme z mrkvy, tekvice a hrášku.
Začneme opekaním mrkvy a tekvice, ku ktorým postupne pridáme čerstvý alebo
mrazený hrášok, čili a slnečnicové semienka. Sprudka opekáme a pridávame
koreniny – karí, rímska rasca, kurkuma, garam masala. To sú hlavné koreniny,
ktoré pekne rozvoňajú celú omáčku.
Po chvíli k zeleniny prilejeme tak deciliter
vody. Chvíľu dusíme, nie úplne domäkka. Pridáme nadrobno pokrájaný pór a potom prilejeme rastlinnú smotanu a zahustíme škrobom rozmiešaným v troške vody.
K jedlu sa hodí bulgur alebo ryža.
![]() |
tofu v bylinkách |
![]() |
cviklové pyré |
Komentáre
Zverejnenie komentára