Karí zelenina s tofu, bulgurom, šampiňónmi, fazuľovými strukmi a cviklovým pyré

Nedeľa sa na Slovensku považuje za sviatočný deň. Doteraz poznám zopár takých domácností, ktoré pečú každú nedeľu na striedačku rezne alebo kurča. A niektorí tí empatickejší mäsojedáci sa zamýšľajú nad „chudákmi“ vegetariánmi - čo asi títo čudáci v nedeľu jedia? Vypražia si syr? Nasekajú zeleninu do misky? Aj tento recept je jednou z možností, ako pestro sa títo ľudia môžu stravovať a nielen v nedeľu, ale každý deň:


Potrebujeme:
biele tofu, čerstvá bazalka a oregano, soľ, čierne korenie, olej, cvikla, petržlen, mrkva, zemiak, bobkový list, bulgur, fazuľové struky, šampiňóny, tekvica, hrášok, pór, slnečnicové semienka, čili, rastlinná smotana, karí, rímska rasca, kurkuma, garam masala

Postup:
Biele tofu nakrájame na kúsky. Posolíme ho, okoreníme a obalíme v nasekaných čerstvých bylinkách. Pokvapkáme olejom a necháme hodinku marinovať. Fazuľové struky dáme chvíľu povariť spolu s bobkovým listom, soľou a pár kvapkami citrónu. Šampiňóny umyjeme, nakrájame na kúsky, posolíme a opečieme na panvici. Takisto si opečieme aj kúsky tofu na panvici.

Cviklové pyré si spravíme z mrkvy, petržlenu, zemiaku a cvikly. Všetku zeleninu nakrájame na kocky. Mrkvu s petržlenom dáme na rozpálený olej a opekáme, kým nepustí žltú farbu. Potom pridáme zemiaky s cviklou a zalejeme vodou asi po okraj zeleniny. Posolíme, pridáme bobkový list a varíme domäkka. Potom vyberieme bobkový list a všetko dohladka rozmixujeme.

Karí zeleninovú omáčku si spravíme z mrkvy, tekvice a hrášku. Začneme opekaním mrkvy a tekvice, ku ktorým postupne pridáme čerstvý alebo mrazený hrášok, čili a slnečnicové semienka. Sprudka opekáme a pridávame koreniny – karí, rímska rasca, kurkuma, garam masala. To sú hlavné koreniny, ktoré pekne rozvoňajú celú omáčku. 

Po chvíli k zeleniny prilejeme tak deciliter vody. Chvíľu dusíme, nie úplne domäkka. Pridáme nadrobno pokrájaný pór a potom prilejeme rastlinnú smotanu  a zahustíme škrobom rozmiešaným v troške vody. K jedlu sa hodí bulgur alebo ryža.

tofu v bylinkách



cviklové pyré




Komentáre

Obľúbené príspevky