Bezlepkové guľky plnené čerstvými marhuľami a posypané makom
Tu je inšpirácia pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok
a laktózu, ale aj pre vegánov a všetkých tých, ktorí radi experimentujú. Ja som sa inšpirovala receptom od našej čitateľky, no trošku som si ho
vylepšila, moje guľky sú úplne bezlaktózové, bezlepkové a vhodné aj pre
vegánov. Skúste to, potešte svoje deti alebo samých seba, je to naozaj veľká
dobrota!
Potrebujeme:
3 malé v šupke uvarené zemiaky, polovica bieleho tofu
(alebo polovica téglika tvarohu), pol balíčka vanilkového cukru, 2 lyžice
trstinového cukru, lyžica sójovej múky v 2 lyžiciach vody (alebo 1 vajce),
4 lyžice ryžovej múky, 4 lyžice pohánkovej múky, čerstvé marhule, mak, kokosový
olej
Postup:
Tri menšie zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnuté ich
pretlačíme alebo najemno postrúhame. To isté spravíme s bielym tofu.
Namiesto vajca použijeme sójovú múku rozmiešanú vo vode. Pridáme trstinový a vanilkový
cukor, ryžovú a pohánkovú múku a vymiesime na kompaktné nelepivé cesto.
Rukou si z neho kúsok odtrhneme a na pomúčenej doske spravíme placku
s hrúbkou cca 0,5 cm. Prekrojíme na 4 časti a na každú položíme kúsok
ovocia. Ja som použila čerstvé marhule, tie však bývajú po uvarení kyslasté, preto
som ich ešte jemne osladila. Ovocie zabalíme do cesta a vytvarujeme úhľadnú
guľku. Medzitým si dáme variť vodu, ktorú posolíme. Keď začne vrieť, nahádžeme
do nej guľky a varíme cca 5 minút, nie dlho, aby sa nám guľky nezačali
rozpadávať. Hotové guľky posypeme mletým makom s troškou cukru. Polejeme
ich roztopeným kokosovým olejom a dozdobíme jedlým kvetom kapucínky.
Komentáre
Zverejnenie komentára