Koláčiky ako od babičky som napiekla. Neboli to
klasické záviny, ale trošku viac som ich pozakrúcala, preplietla lekvárovú plnku
makovou a druhý naplnila posekanou horkou čokoládou.
Potrebujeme:
300 g múky, 1/3 kocky droždia, 3 dcl mlieka, 1 bielok,
1,5 dcl roztopeného masla, soľ, 2 lyžice trstinového cukru, celý mak, lekvár,
čokoláda
|
cesto rozdelíme na 2 časti |
|
mak s trstinovým cukrom |
|
hruškový lekvár |
|
nasekaná horká čokoláda |
|
zavinuté cesto |
|
vrkoč |
|
vykysnutý žĺtkom potretý vrkoč |
|
upečený vrkoč |
Postup:
Z droždia,
mlieka a cukru si spravíme kvások. Pridáme roztopené vlažné maslo, bielok
a spolu s múkou vymiesime vláčne nelepivé cesto. Rozdelíme ho na 2
kúsky a vyvaľkáme najskôr jeden, naplníme ho, čím chceme. Ja som do
jedného použila na väčšie kúsky posekanú čokoládu, a do druhého som dala celý
mak a mamkin domáci hruškový lekvár. Cesto spolu s plnkou zavinieme a vzájomne
prepletieme. Necháme minimálne polhodinku kysnúť na teplom mieste. Vykysnutý
vrkoč dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch asi 45 minút. Priebežne naň mrknite, či vám tam nehorí :).
Komentáre
Zverejnenie komentára