Zelerová polievka
Je to možné, že som ho objavila iba minulý týždeň?
Vlastne, Marek ho strčil do nákupného vozíka. A ja, priznám sa
s miernou nedôverou, som nenamietala. Tá spomínaná skvelá zelenina sa vola
stopkový zeler. Obsahuje vraj veľmi veľa vitamínu C, železa, vápnika a draslíka,
znižuje krvný tlak a zbavuje telo toxínov. Dá sa jesť aj čerstvý aj
varený. Ja som z neho spravila takú polovitariánsku polievku.
stopkový zeler, zemiaky, olej, cibuľa
Postup:
Pár trsov stopkového zeleru nakrájame na drobné kúsky
a dáme do mixéru. Vymixujeme s trochou vody na kašu. Cibuľu si
nadrobno nakrájame a dáme restovať do hrnca s lyžicou oleja. Keď je zlatistá,
pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme domäkka. Zemiaky
potom pridáme do zelerovej kaše v mixéri a vymixujeme. Podľa potreby
pridávame vodu zo zemiakov na požadovanú hustotu. Polievku môžeme servírovať.
Zeler som chcela nechať zámerne čerstvý, nech varením nestratí všetky cenné
látky. Zemiaky som pridala na zjemnenie chuti, nech mi to zjedia aj deti. Ináč
tento zeler nie je chuťovo taký veľmi výrazný ako obyčajný hľuzový zeler. Takže
sa ho nebojte a určite ho vyskúšajte. Ja som si ho dokonca pred dvomi
týždňami prvýkrát aj zasadila, takže uvidíme, či niečo z neho bude. Zatiaľ
vyzerá takto:
Komentáre
Zverejnenie komentára