Nakladaný encián alias Starý plesniak
Viem, že túto voňavú pochúťku zvyknú mávať v ponukách niektoré krčmičky, my sme si ju začali z času na čas robievať doma. Dokonca tomuto jedlu môj muž kedysi dávnejšie vyrobil aj etiketu s čarovným názvom Starý
plesniak a dal si tam vlastnú „retropodobizeň“ :)
Potrebujeme:
encián alebo iný syr, cibuľa, olej,
čili paprička, sušené paradajky
Postup:
Nakrájame si cibuľu na plátky
a začneme vrstviť. Mne sa zmestili do jednej fľaše 3 enciány a 3
stredne veľké cibule. Na spodok fľaše dáme vrstvu cibule, sušených paradajok
a na to encián, pomedzi to čili papričky. Navrstvíme a zalejeme
doplna buď olivovým, alebo slnečnicovým olejom. Poriadne uzatvorte a nechajte
na tmavom mieste odpočívať a nasávať všetky chute minimálne týždeň. Vo
fľaši dochádza k miernemu kvaseniu, preto fľašu otvárajte opatrne. Syr
získa po týždni svoju typickú arómu. Konzumovať ho môžete spolu s nakladanou
cibuľou a paradajkami. A odporúčam doladiť chute aj domácim chlebíkom
a dobrým vínkom.
Komentáre
Zverejnenie komentára