Nakladaný encián alias Starý plesniak

Viem, že túto voňavú pochúťku zvyknú mávať v ponukách niektoré krčmičky, my sme si ju začali z času na čas robievať doma. Dokonca tomuto jedlu môj muž kedysi dávnejšie vyrobil aj etiketu s čarovným názvom Starý plesniak a dal si tam vlastnú „retropodobizeň“ :)


Potrebujeme:
encián alebo iný syr, cibuľa, olej, čili paprička, sušené paradajky

Postup:
Nakrájame si cibuľu na plátky a začneme vrstviť. Mne sa zmestili do jednej fľaše 3 enciány a 3 stredne veľké cibule. Na spodok fľaše dáme vrstvu cibule, sušených paradajok a na to encián, pomedzi to čili papričky. Navrstvíme a zalejeme doplna buď olivovým, alebo slnečnicovým olejom. Poriadne uzatvorte a nechajte na tmavom mieste odpočívať a nasávať všetky chute minimálne týždeň. Vo fľaši dochádza k miernemu kvaseniu, preto fľašu otvárajte opatrne. Syr získa po týždni svoju typickú arómu. Konzumovať ho môžete spolu s nakladanou cibuľou a paradajkami. A odporúčam doladiť chute aj domácim chlebíkom a dobrým vínkom.


Komentáre

Obľúbené príspevky