Plnená zapečená tekvica
Pomaly nastáva tekvicová sezóna, tak
som neodolala a jednu si kúpila, keďže v záhradke nás tešia ešte len krásne
majestátne listy. Cuketa už kvitne, dokonca má aj prvé miniplôdiky, takže
onedlho určite do môjho receptára pribudne aj niečo cuketové. No a veľmi ma teší náš tohtoročný na jeseň zasadený cesnak. Má fialkový kabátik, je voňavý, tak akurát pikantný a je náš :)
Potrebujeme:
mladá tekvica, tvrdý syr, čerstvý
mangold alebo špenát, olej, soľ, čierne korenie, cesnak, mletá červená paprika,
paradajky, bylinky
náš krásavec cesnak |
Postup:
Tekvicu prerežeme napoly, vydlabeme vnútro
potrieme olejom z oboch strán a dáme pripiecť do rúry. Vydlabanú zmes
nakrájame nadrobno a zmiešame s nastrúhaným syrom, nakrájaným
špenátom alebo mangoldom, posolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú papriku a pretlačený
cesnak. Dochutiť to môžeme aj rôznymi bylinkami. Ja som použila čerstvú pažítku,
bazalku, zelerovú a petržlenovú vňať. Zmes necháme chvíľu odstáť. Po
niekoľkých minútach pustí šťavu. Priebežne sledujeme vydlabané tekvice v rúre,
ak sú mierne pripečené, vyberieme ich a naplníme tak, že zmes vyžmýkame z prebytočnej
vody a vložíme do tekvíc. Dáme zapiecť. Pred koncom zapekania ešte navrch
naukladáme kúsky čerstvej paradajky a zapečieme.
už sa to pečie a tá vôňa čo ide po byte je neskutočná :) a bolo velké pokušenie, tú zmes čo ide do vnútra, nezjesť skôr ako sa trochu pripečú samotné tekvice. Milujem tieto recepty :D
OdpovedaťOdstrániťďakujem Ivana, som rada, že som ťa inšpirovala a dúfam, že ti chutilo :)
Odstrániť