Hrachové posúchy s cesnakom
Dnes som opäť stavila na
experiment. Po dvoch týždňoch bez lepku sa mi žiadalo aspoň trošku sa k nemu
priblížiť. Skúšam pracovať s rôznymi múkami, po ryžovej, pohánkovej a kukuričnej
prišla na rad hrachová. Kúpila
som ju v neďalekom seneckom bio obchode, kde rada chodievam. Aj cenovo
bola celkom prístupná, 500 g stálo cca 90 centov. Našla som aj postup jej
výroby, vraj sa dá rozmixovať alebo zomlieť na kávovom mlynčeku, no neviem, či
by bola taká jemnučká ako tá kúpená. Určite to raz vyskúšam. Z múky som
vymiesila redšie cesto a nasucho upiekla posúchy, ktoré som natierala
cesnakom. Odporúčam všetkým, bola to mňamka :).
Potrebujeme:
celozrnná hrachová múka, voda,
droždie trstinový cukor, morská soľ, rasca, olivový olej cesnak
Postup:
Znova som cesto miešala od oka. Použila
som asi 250 g múky, 2 lyžice olivového oleja, 2 dcl vody a štvrtinku čerstvého
droždia. Do kvásku som pridala lyžičku cukru, posolila a nasypala trochu
rasce. Keď sa droždie rozpustilo a začalo pracovať (cca po 15-tich
minútach), všetko som spolu zmiešala a nechala asi hodinku kysnúť.
Príprava je veľmi rýchla, vôbec sa s cestom nemusíte nejako extra trápiť,
stačí zmiešať a nechať kysnúť. Potom už len pomúčenými rukami tvarujeme
posúchy, ktoré opekáme na suchej rozohriatej panvici. Keď sú posúchy upečené
potierajte ich olivovým olejom zmiešaným s troškou morskej soli a dvomi
strúčikmi cesnaku. Posúchy sú výbornou prílohou k nátierkam, polievkam či
prívarkom alebo v kombinácii s kyslou kapustou.
![]() |
kvások |
![]() |
vykysnuté cesto |
![]() |
posúchy opečené nasucho |
omastené posúchy |
hotové posúchy natreté olivovým olejom s cesnakom |
téda, vyzejú tie hracháča parádne, už len do nich zahryznúť. Vďaka za dobrý nápad, vyskúšam rada...
OdpovedaťOdstrániť