Hrachové posúchy s cesnakom

Dnes som opäť stavila na experiment. Po dvoch týždňoch bez lepku sa mi žiadalo aspoň trošku sa k nemu priblížiť. Skúšam pracovať s rôznymi múkami, po ryžovej, pohánkovej a kukuričnej prišla na rad hrachová. Kúpila som ju v neďalekom seneckom bio obchode, kde rada chodievam. Aj cenovo bola celkom prístupná, 500 g stálo cca 90 centov. Našla som aj postup jej výroby, vraj sa dá rozmixovať alebo zomlieť na kávovom mlynčeku, no neviem, či by bola taká jemnučká ako tá kúpená. Určite to raz vyskúšam. Z múky som vymiesila redšie cesto a nasucho upiekla posúchy, ktoré som natierala cesnakom. Odporúčam všetkým, bola to mňamka :).


Potrebujeme:
celozrnná hrachová múka, voda, droždie trstinový cukor, morská soľ, rasca, olivový olej cesnak

Postup:
Znova som cesto miešala od oka. Použila som asi 250 g múky, 2 lyžice olivového oleja, 2 dcl vody a štvrtinku čerstvého droždia. Do kvásku som pridala lyžičku cukru, posolila a nasypala trochu rasce. Keď sa droždie rozpustilo a začalo pracovať (cca po 15-tich minútach), všetko som spolu zmiešala a nechala asi hodinku kysnúť. Príprava je veľmi rýchla, vôbec sa s cestom nemusíte nejako extra trápiť, stačí zmiešať a nechať kysnúť. Potom už len pomúčenými rukami tvarujeme posúchy, ktoré opekáme na suchej rozohriatej panvici. Keď sú posúchy upečené potierajte ich olivovým olejom zmiešaným s troškou morskej soli a dvomi strúčikmi cesnaku. Posúchy sú výbornou prílohou k nátierkam, polievkam či prívarkom alebo v kombinácii s kyslou kapustou.

kvások


vykysnuté cesto

posúchy opečené nasucho
omastené posúchy
hotové posúchy natreté olivovým olejom s cesnakom




Komentáre

  1. téda, vyzejú tie hracháča parádne, už len do nich zahryznúť. Vďaka za dobrý nápad, vyskúšam rada...

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky