Špaldové zemiakové pagáče

Žiadne umelé rastlinné tuky, žiadna biela múka, žiadny biely cukor. Aj takto sa dajú piecť koláčiky a slané pečivo. Buďte zdraví v novom roku a pokúste sa variť a piecť zdravšie.


Potrebujeme:
2 šálky špaldovej múky (2x3 dcl)
1 šálka mlieka (2 dcl)
½ kocky droždia
1/3 šálky oleja
1 PL soli
1 PL trstinového cukru
½ masla (250 g)
3 väčšie v šupke uvarené zemiaky
1 vajce na potretie


Postup:
Múku nasypeme do misky, do stredu spravíme jamku a do nej prilejeme vlažné mlieko. Droždie rozmrvíme do vlažného mlieka s 1 lyžicou cukru. Necháme asi 15 minút na teplom mieste a začneme miesiť. Do cesta pridáme olej, posolíme ho a miesime, kým sa kompaktne nespojí a nezačne sa odlepovať od misky. Cesto v miske prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca polhodinu na teplom mieste. Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku asi jedného centimetra. Na cesto nastrúhame ošúpané uvarené zemiaky a na zemiaky nastrúhame maslo. Preložíme z oboch strán a necháme kysnúť. Takto cesto preložíme, rozvaľkáme a necháme kysnúť trikrát. Tým sa cesto pekne navrství. Z cesta povykrajujeme pagáčiky, dáme na plech vo väčších vzdialenostiach, potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 180 stupňov. 







Komentáre

  1. cca polhodinu pri strednej teplote, treba ich sledovat a ked chytia peknu farbu, su hotove.. kazda rura pecie inak, takze najidealnejsie je, ked budete priebezne kontrolovat ich vzhlad.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prosim Vas, pri 2 salkach spaldovej muky je 1 salka 3 dcl, alebo obe salky su spolu 3 dcl? Dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A v pripade, ze dve salky muky su 3 dcl, potom 1 salka mlieka je 1,5 deci?
      Dakujem.

      Odstrániť
  3. Dobry den, uz som to upresnila aj v postupe, ano, 1 salka = 3dcl, 2 salky = 6 dcl, dufam, ze uz to bude jasnejsie. Pekny den :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky