Špaldové zemiakové pagáče
Žiadne umelé rastlinné tuky,
žiadna biela múka, žiadny biely cukor. Aj takto sa dajú piecť koláčiky a slané
pečivo. Buďte zdraví v novom roku a pokúste sa variť a piecť zdravšie.
Potrebujeme:
2
šálky špaldovej múky (2x3 dcl)
1 šálka
mlieka (2 dcl)
½ kocky
droždia
1/3
šálky oleja
1
PL soli
1
PL trstinového cukru
½ masla
(250 g)
3
väčšie v šupke uvarené zemiaky
1
vajce na potretie
Postup:
Múku
nasypeme do misky, do stredu spravíme jamku a do nej prilejeme vlažné
mlieko. Droždie rozmrvíme do vlažného mlieka s 1 lyžicou cukru. Necháme asi
15 minút na teplom mieste a začneme miesiť. Do cesta pridáme olej,
posolíme ho a miesime, kým sa kompaktne nespojí a nezačne sa
odlepovať od misky. Cesto v miske prikryjeme utierkou a necháme kysnúť
cca polhodinu na teplom mieste. Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke. Keď
je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku asi jedného
centimetra. Na cesto nastrúhame ošúpané uvarené zemiaky a na zemiaky
nastrúhame maslo. Preložíme z oboch strán a necháme kysnúť. Takto cesto
preložíme, rozvaľkáme a necháme kysnúť trikrát. Tým sa cesto pekne
navrství. Z cesta povykrajujeme pagáčiky, dáme na plech vo väčších
vzdialenostiach, potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 180
stupňov.
Doba pecenia ?
OdpovedaťOdstrániťcca polhodinu pri strednej teplote, treba ich sledovat a ked chytia peknu farbu, su hotove.. kazda rura pecie inak, takze najidealnejsie je, ked budete priebezne kontrolovat ich vzhlad.
OdpovedaťOdstrániťProsim Vas, pri 2 salkach spaldovej muky je 1 salka 3 dcl, alebo obe salky su spolu 3 dcl? Dakujem za odpoved.
OdpovedaťOdstrániťA v pripade, ze dve salky muky su 3 dcl, potom 1 salka mlieka je 1,5 deci?
OdstrániťDakujem.
Dobry den, uz som to upresnila aj v postupe, ano, 1 salka = 3dcl, 2 salky = 6 dcl, dufam, ze uz to bude jasnejsie. Pekny den :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem :)
Odstrániť