Guláš so sójovým mäsom
Môj najnavštevovanejší a najobľúbenejší recept na guláš so sójovým mäsom si žiadal zmenu. A nie hocijakú. Ocitol sa v krásnej keramike od umelca Jozefa Peťovského z jeho keramickej dielňe ARTRE.
4 – 5 cibúľ, 8
zemiakov, balíček sójových kociek, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 1 fľaška
domáceho leča alebo 2 čerstvé paradajky a 2 papriky, 5 lyžíc oleja, 5 strúčikov
cesnaku, feferónky alebo čili, soľ, rasca, lyžička čierneho korenia, 2 lyžice
červenej papriky, 1 – 2 lyžice majoránu, 1 – 2 dcl svetlého piva
Postup:
Balíček sójových
kociek vysypeme do misky a zalejeme vriacou vodou. Prikryjeme a necháme
ich zmäknúť. Keď sú mäkké, vytlačíme z nich prebytočnú vodu a pokrájame
na menšie kúsky. Následne nakrájame cibuľu a dáme do hrnca
s rozpáleným olejom. Pridáme trochu rasce a nasypeme sójové kocky.
Posolíme ich a na miernom plameni ich za občasného miešania opekáme
dovtedy, kým nebudú mať peknú zlatistú, mierne pripečenú farbu. Keď sa
kocky jemne pripečú, posolíme ich, pridáme mleté čierne korenie, 3 strúčiky
roztlačeného cesnaku, papriku a majorán. Pár sekúnd miešame
a zalejeme vodou. Do hrnca pridáme 6 nakrájaných zemiakov, lečo alebo
čerstvú nakrájanú zeleninu a privedieme a varíme asi 15 minút. Keď sú
zemiaky mäkké, pridáme cca 3 lyžice paradajkového pretlaku, zvyšné rozpučené
strúčiky cesnaku, feferónky alebo čili, mletú červenú papriku a soľ. Na
záver guláš zahustíme rozmixovanými alebo najemno nastrúhanými 1 – 2 zemiakmi a posypeme
rozdrveným majoránom. Do gulášu nalejeme cca 1 – 2 dcl svetlého piva. Povaríme
asi 10 minút a môžeme podávať.
Komentáre
Zverejnenie komentára