Špaldové krúpoto s fazuľou, reďkovkou a cuketou

Ak ste ešte nikdy neochutnali krúpy, napravte to. Ja som si dnes prvýkrát zadovážila špaldové krúpy, predtým som bola verná klasike v podobe jačmenných krúpov. Tie špaldové sú veľké, chrumkavé a majú jemnú orieškovú chuť.


Potrebujeme:
mrkva, petržlen, stonka stopkového zeleru, 2 kelové listy, 3  cibule (2 idú do vývaru, jedna do krúpov), 4 strúčiky cesnaku (2 do vývaru a 2 do krúpov), hrsť sušených húb, celé čierne korenie, himalájska soľ, hrnček špaldových krúpov, cuketa, zväzok reďkoviek

Postup:
Najskôr si spravíme silný zeleninový vývar. Všetku zeleninu umyjeme a vložíme do hrnca, mrkvu a petržlen ošúpeme, ale do hrnca vložíme vyvariť aj šupky, cibuľu a cesnak dáme do hrnca s vonkajšou šupkou, posolíme a prisypeme celé čierne korenie. Zalejeme studenou vodou a spravíme vývar, ktorým budeme podlievať špaldové krúpy. Vývar sa uvarí cca za 15 – 20 minút a po uvarení bude mať krásnu zlatistú farbu. Krúpy premyjeme studenou vodou a vložíme restovať do woku na očistenú a nakrájanú cibuľu s cesnakom. Postupne za občasného miešania vývar prilievame ku krúpom. Tie prikryjeme pokrievkou a občas premiešame a pridáme vývar, až kým nezmäknú. Niekto má rád kašovitejšiu verziu krúpov, ja uprednostňujem chrumkavejšie krúpy, preto ich priebežne ochutnávajte a tak zistíte, kedy sú hotové. Na záver ich zmiešame s vopred uvarenou fazuľou a s chrumkavou orestovanou reďkovkou a cuketou.

zelenina v hrnci
silný zeleninový vývar po uvarení má takúto krásnu farbu



Komentáre

Obľúbené príspevky