Pohánkovo-krúpkové guľky s medvedím cesnakom a paradajkovou omáčkou

Pohánku nemá každý v obľube. Aj my si k nej pomaličky hľadáme cestu. Niekomu však jej špecifická horkastá chuť nevadí. Pre tých tu mám recept na pohánkovo-krúpkové guľky a môžem vám ich len odporučiť, sú naozaj veľmi chutné.


Potrebujeme:
Na guľky: 2 hrste špaldových krúpov, 1 hrsť pohánky, 1 menšia cibuľa, 10 listov medvedieho cesnaku alebo 2 strúčiky obyčajného cesnaku, 1 vajce, 3 lyžice kukuričnej alebo inej múky, čierne korenie, soľ, lyžica mletej červenej papriky, lyžica majoránu, lyžica lahôdkového droždia

Na omáčku: 500 g paradajkového pyré, 2 dcl vody, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice špaldovej múky, 4 guľky nového korenia, 1 bobkový list, hnedý cukor a soľ podľa chuti

Postup:
Pohánku a krúpy premyjeme pod tečúcou vodou. Očistíme a na kocky nakrájame cibuľu, ktorú orestujeme na oleji. K nej prisypeme krúpy a pohánku a jemne osmažíme. Do hrnca s cibuľou, krúpami a pohánkou vlejeme vodu, asi tak v pomere 1:2. Posolíme a varíme na jemnom plameni, podobne ako ryžu. Keď je zmes pohánky a krúpov uvarená a vychladnutá, pridáme k nej nakrájané listy medvedieho cesnaku, 1 vajce, lahôdkové droždie, kukuričnú múku, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, majorán a podľa chuti dosolíme. Navlhčenými rukami potom tvarujeme guľky, ktoré opekáme na panvici s olejom.

Pripravíme si základ na omáčku. Spravíme si zápražku z olivového oleja a špaldovej múky, keď trošku chytí farbu, prilejeme do nej paradajkové pyré. Podlejeme vodou, posolíme a pocukríme podľa chuti, pridáme bobkový list, celé nové korenie a prevaríme. Omáčku podávame spolu s cestovinami a dozlatista upečenými chrumkavými pohánkvo-krúpovými guľkami.








Komentáre

Obľúbené príspevky