Pohánkovo-krúpkové guľky s medvedím cesnakom a paradajkovou omáčkou
Pohánku nemá každý v obľube.
Aj my si k nej pomaličky hľadáme cestu. Niekomu však jej špecifická horkastá
chuť nevadí. Pre tých tu mám recept na pohánkovo-krúpkové guľky a môžem vám
ich len odporučiť, sú naozaj veľmi chutné.
Potrebujeme:
Na guľky: 2 hrste špaldových
krúpov, 1 hrsť pohánky, 1 menšia cibuľa, 10 listov medvedieho cesnaku alebo 2
strúčiky obyčajného cesnaku, 1 vajce, 3 lyžice kukuričnej alebo inej múky,
čierne korenie, soľ, lyžica mletej červenej papriky, lyžica majoránu, lyžica
lahôdkového droždia
Na omáčku: 500 g paradajkového
pyré, 2 dcl vody, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice špaldovej múky, 4 guľky
nového korenia, 1 bobkový list, hnedý cukor a soľ podľa chuti
Postup:
Pohánku a krúpy premyjeme
pod tečúcou vodou. Očistíme a na kocky nakrájame cibuľu, ktorú orestujeme
na oleji. K nej prisypeme krúpy a pohánku a jemne osmažíme. Do
hrnca s cibuľou, krúpami a pohánkou vlejeme vodu, asi tak v pomere
1:2. Posolíme a varíme na jemnom plameni, podobne ako ryžu. Keď je zmes pohánky
a krúpov uvarená a vychladnutá, pridáme k nej nakrájané listy medvedieho
cesnaku, 1 vajce, lahôdkové droždie, kukuričnú múku, soľ, čierne korenie, mletú
červenú papriku, majorán a podľa chuti dosolíme. Navlhčenými rukami potom
tvarujeme guľky, ktoré opekáme na panvici s olejom.
Pripravíme si základ na omáčku.
Spravíme si zápražku z olivového oleja a špaldovej múky, keď trošku
chytí farbu, prilejeme do nej paradajkové pyré. Podlejeme vodou, posolíme a pocukríme
podľa chuti, pridáme bobkový list, celé nové korenie a prevaríme.
Omáčku podávame spolu s cestovinami a dozlatista upečenými
chrumkavými pohánkvo-krúpovými guľkami.
Komentáre
Zverejnenie komentára