Vaříme dětem (rychle, zdravě, chutně) – Tereza Šebestíková
Dnes vám predstavím
ďalšiu knihu. Keďže na mojom druhom blogu (www.kreaturky.blogspot.sk) sa snažím uverejňovať zdravšie recepty najmä pre deti, zaujímam sa aj o kuchárske knihy s receptami, ktoré sú určené práve deťom. Kniha,
ktorú som si objednala z jedného knižného eshopu, má názov Vaříme dětem
(rychle, zdravě, chutně) a napísala ju Tereza Šebestíková. Na prvý pohľad ma zaujala jej
retro obálka...
Vaříme dětem je 64-stranová kniha
určená deťom a ich rodičom. Autorka na obálke uvádza: „Deti potrebujú inú
výživu ako dospelí. Strava by mala byť pestrá, vyvážená a lákavo upravená,
mala by tiež obsahovať veľa ovocia a zeleniny, jedlá pre deti pripravujeme
len z najkvalitnejších surovín, pretože zdravý vývoj dieťaťa závisí
predovšetkým od kvalitnej stravy. V knižke nájdete okrem vhodných receptov
aj ukážkový jedálniček na rôzne ročné obdobia a aby vám bolo pri varení
veselšie, je plná farebných ilustrácií.“
To sú slová autorky, ktoré človeka
na prvý pohľad určite zaujmú. A ak si čitateľ vopred neprelistoval túto
knihu, ale si ju tak ako ja objednal z internetu, tak ostane trošičku
prekvapený.
Fotky: Kniha neobsahuje fotografie jedál, ale na každej druhej strane je
ilustrácia od Kláry Trnkovej. Majú taký milý retro nádych, no podľa mňa sa do
tejto knihy veľmi nehodia.
Obsah: V úvode sú stručne rozpísané užitočné rady, ako by sa
malo dieťatko stravovať od prvých príkrmov až do dvoch rokov. Potom sú tam rôzne
praktické rady, ako pracovať s ovocím, zeleninou, bylinkami, ako a čím
zahusťovať pokrmy a aké postupy využívať pri pečení. Nájdete tu veľmi
stručne rozpísané recepty na raňajky, polievky, omáčky, mäsové a zeleninové
jedlá, cestoviny, prílohy a múčniky.
Ingrediencie: Ak majú byť recepty určené najmä deťom, potom
nerozumiem, prečo je vo väčšine receptov uvedená zápražka či zátrepka, veľa
bielej múky, masla, bieleho cukru, alergény v podobe vaječných bielkov, orechov... Na str. 28 ma prekvapil recept na
vajce „nahniličko“, ktoré sa varí 4 minúty a polosurové sa má spolu s chrenom
a kečupom a roztopeným maslom podávať deťom? Čo ma milo prekvapilo bolo
použitie kuskusu v recepte. No samotný recept som už radšej nemala čítať -
uvarený kuskus sa má zmiešať s uvarenou brokolicou, konzervou tuniaka a
pokrájanou paradajkou. Možno túto kombináciu niektorí obľubujete, no mne sa to nezdá príliš chutné.
Čo sa týka múčnikov určených deťom, aspoň tam som naivne očakávala nejakú nápaditosť. No recepty ako: jabĺčka v cestíčku,
jabĺčka v župane, pečené jablká s tvarohom, jablká v snehu, jablká
v kréme, malinová pena z bielkov, pečené hrušky s maslom a orechmi,
dukátové buchtičky, ryžové nákypy a kysnuté buchty s ovocím, ma o slogane
v úvode knihy (zdravo, rýchlo, chutne), veľmi nepresvedčili. Sú to
také klasiky zo školských jedální, hojne využívajúce biely cukor a bielu múku
a jediným pozitívom na týchto múčnikoch, je pridanie ovocia. Autorka si
asi myslela, že stačí pridať do múčnika kúsok ovocia a už sa stane zdravým
a vhodným pre deti...
Dizajn: Ako som vyššie spomenula, je to taká mini retro knižočka a to
sa týka nielen vizuálu, ale aj obsahu.
Cena: Kniha stojí od 3 do 6 eur.
Kto sa knihe poteší: Poteší mamičky, ktoré majú
rady klasickú tradičnú kuchyňu našich starých mám, závodných a školských jedální.
Kto naozaj preferuje zdravú výživu a očakáva inovatívne recepty plné
inšpiratívnych nápadov, nech po tejto knihe radšej nesiaha, pretože ostane
veľmi sklamaný.
Na ukážku som vybrala niekoľko ilustrácií z knihy:
Na ukážku som vybrala niekoľko ilustrácií z knihy:
Komentáre
Zverejnenie komentára