Smoothies – Tanja Dusy

S príchodom teplých slnečných dní sa u mnohých z nás prebúdzajú chute na osviežujúce nápoje. Preto dnes z mojej malej knižničky vyberám pestrofarebnú knihu s receptami na smoothies. Napísala ju Tanja Dusy a v roku 2016 ju vydalo vydavateľstvo Jan Vašut, s.r.o.. 


Fotky: Fotografie nafotil profesionálny fotograf Jörn Rynio.

Obsah: Je v nej okolo 50 receptov na smoothies z rôznych druhov ovocia a zeleniny. Rozdelená je na 3 kapitoly. V prvej kapitole sú čisto ovocné nápoje. V druhej sú krémové smoothies, v nich už môžete nájsť aj orechy, kokosové, sójové, mandľové či obyčajné mlieko, ovsené vločky, mascarpone, jogurt či zmrzlinu, vďaka ktorým získajú krémovejšiu konzistenciu. V tretej kapitole nájdete tzv. špeciality, kde autorka kombinuje ovocné smoothies s bylinkami či kúskom zeleniny –baby špenát, cvikla, zázvor, stopkový zeler, čili paprička či mäta. Čo je taktiež príjemným spestrením, jednotlivé recepty nemajú iba klasické názvy vytvorené z dominujúceho ovocia či zeleniny, ale kreatívne názvy ako napríklad: Melónový lúčny koník, Biely drak, Jahodový obláčik, Jarné prebudenie, Čučoriedkové nebo, Marhuľový vír, Pepek námorník, Jesenná víchrica, Kokosový sen či Červená čiapočka.

Foodstyling: Kniha je plná pestrofarebných obrázkov. Takmer na každej druhej strane je pohár alebo krčah s farebným mixovaným nápojom. Mnohé z nich sú ešte dozdobené ovocím alebo semienkami.

Ingrediencie: Ingrediencie sú taktiež pestré a dostupné, v jednom recepte ma prekvapila neznáma ingrediencia - voda z pomarančových kvetov. Ale myslím, žeby sa nik neurazil, keby sme namiesto nej použili šťavu z pomaranča. Nepočula som ani o kumkvatoch, sú to vraj také mini pomaranče vajcovitého tvaru. Ináč sú všetky ingrediencie dostupné a pozitívne je, že sa autorka snaží používať hlavne čerstvé ovocie a zeleninu.

Dizajn: Obálka má pekné letné farby. Na zelenom podklade sú tri poháre farebných smoothies, jemne ozdobených strapcom červených ríbezlí a baby špenátu.

Cena: Kniha stojí od 4 do 5 eur.

Kto sa knihe poteší: Ten, kto obľubuje smoothies, si v tejto knihe určite príde na svoje. Je tu veľa všakovakých nápadov a inšpirácií, čím sa dajú ozvláštniť jednotlivé nápoje. Každý nápoj má vypočítané množstvo kalórií na jeden 350 ml pohár a uvedené je aj množstvo bielkovín, tukov a sacharidov.









Komentáre

Obľúbené príspevky