Tofu marinované v medveďom cesnaku s quinoou a karí zeleninovou omáčkou

Tak keď je tá medvedia sezóna, aj ja pridávam jednu inšpiráciu na možno trošku netradičnejšiu kombináciu chutí. V hlavnej úlohe: medvedí cesnak & quinoa & karí.


Potrebujeme:
biele tofu, medvedí cesnak, himalájska soľ, olivový olej, farebná quinoa, hrach, mrkva, petržlen, karí, kurkuma, čierne korenie, rastlinná smotana

Postup:
Z hrste listov medvedieho cesnaku spravíme pesto, spolu s olivovým olejom a soľou ho poriadne vymixujeme. V tomto peste namarinujeme nakrájané kúsky tofu. Necháme ich v ňom ležať minimálne hodinu. Medzitým si dáme variť zeleninový vývar, v ktorom uvaríme quinou. Ja ho robím tak, že do cca litra studenej vody vložím dve pokrájané mrkvy, 2 petržleny, 2 cibule aj spolu so šupkou, 2 cesnaky, kúsok zelera, celé čierne korenie a ak je sezóna, pokojne môžete pridať aj inú zeleninu. Tento vývar varíme asi polhodinu a uvaríme v ňom prepláchnutú quinou, podobne ako ryžu. Tú potom zmiešame s duseným hráškom a mrkvou. Karí omáčku si spravíme z mrkvy, petržlenu a korenín. Na olej dáme pokrájanú mrkvu a petržlen. Tie chvíľu opekáme a pridáme karí, kurkumu a čierne korenie. Zamiešame a podlejeme vodou. Keď je zelenina uvarená, rozmixujeme ju na hladkú omáčku. Ak máte radi krémovejšiu omáčku môžete k nej pridať smotanu. Dosolíme podľa chuti. Tofu obalené v cesnakovom peste opečieme na oleji a môžeme servírovať na tanier.






Komentáre

Obľúbené príspevky