Hubová polievka Brmbol
Brmbolu sa u nás
doma hovorí polievke pozostávajúcej z rôznych jedlých húb. Do polievky sa
pridávajú okrem húb aj zemiaky, halušky, koreňová zelenina a
opražená slanina. No ja som nepoužila slaninu, ale na oleji osmažené údené
tofu. Ak nemáte tofu, môžete použiť aj nadrobno nakrájanú a opraženú cibuľu.
Hrsť rôznorodých húb (najlepšie zmes hríbov, kuriatok, suchohríbov, kozákov, modrákov, plávok...), 1 mrkva, 1 petržlen, 1 väčší zemiak, kúsok zelera a zelenej
papriky, 1 malá cibuľa, vajce, hrubá múka, soľ, čierne korenie, mletá červená
paprika, ½ údeného tofu
Postup:
Zmes húb (odporúčam čerstvé, ale môžu byť aj sušené alebo mrazené) dáme
spolu s koreňovou zeleninou a cibuľou variť do hrnca s vodou. Posolíme
a varíme asi 15 minút. Potom pridáme nakrájané zemiaky a varíme. Keď sú
zemiaky mäkké, do vriacej polievky nahádžeme halušky. Halušky zvyknem robievať
z jedného vajca, štipky soli a hrubej múky. Cesto na halušky nesmie
byť ani veľmi riedke, ani veľmi husté, ale také akurát. Keby bolo veľmi riedke,
halušky by nedržali svoj tvar a rozpadali by sa a zas z príliš hustého
cesta vzniknú tvrdé halušky. Takže treba si to odskúšať viackrát a prídete
na to sami, aké cesto vyhovuje vám. Halušky necháme variť cca 10 minút a medzitým
si opražíme polku tofu na troške oleja. Keď je pekné zlatisté, prisypeme naň
mletú červenú papriku (cca 2 lyžičky), chvíľku miešame a vylejeme do
polievky. Polievku môžeme dochutiť
čerstvou najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Najlepsia polievka, brmbol, moje spomienky❤️
OdpovedaťOdstrániť