Hubová polievka Brmbol

Brmbolu sa u nás doma hovorí polievke pozostávajúcej z rôznych jedlých húb. Do polievky sa pridávajú okrem húb aj zemiaky, halušky, koreňová zelenina a opražená slanina. No ja som nepoužila slaninu, ale na oleji osmažené údené tofu. Ak nemáte tofu, môžete použiť aj nadrobno nakrájanú a opraženú cibuľu.



Na 1,5 litrový hrniec potrebujeme:
Hrsť rôznorodých húb (najlepšie zmes hríbov, kuriatok, suchohríbov, kozákov, modrákov, plávok...), 1 mrkva, 1 petržlen, 1 väčší zemiak, kúsok zelera a zelenej papriky, 1 malá cibuľa, vajce, hrubá múka, soľ, čierne korenie, mletá červená paprika, ½ údeného tofu


Postup:
Zmes húb (odporúčam čerstvé, ale môžu byť aj sušené alebo mrazené) dáme spolu s koreňovou zeleninou a cibuľou variť do hrnca s vodou. Posolíme a varíme asi 15 minút. Potom pridáme nakrájané zemiaky a varíme. Keď sú zemiaky mäkké, do vriacej polievky nahádžeme halušky. Halušky zvyknem robievať z jedného vajca, štipky soli a hrubej múky. Cesto na halušky nesmie byť ani veľmi riedke, ani veľmi husté, ale také akurát. Keby bolo veľmi riedke, halušky by nedržali svoj tvar a rozpadali by sa a zas z príliš hustého cesta vzniknú tvrdé halušky. Takže treba si to odskúšať viackrát a prídete na to sami, aké cesto vyhovuje vám. Halušky necháme variť cca 10 minút a medzitým si opražíme polku tofu na troške oleja. Keď je pekné zlatisté, prisypeme naň mletú červenú papriku (cca 2 lyžičky), chvíľku miešame a vylejeme do polievky. Polievku môžeme dochutiť čerstvou najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. 


Komentáre

Obľúbené príspevky