
Ja viem, že týmto receptom neprinesiem nič
nové, pretože receptov na domáci chlieb je všade veľmi veľa. No chcem vás len
motivovať k tomu, aby ste sa nebáli a vyskúšali si ho upiecť. Stojí
to zato a nie je to také zložité, ako sa zdá. A taký domáci chlebík môže byť výbornou prílohou takmer ku všetkým jedlám.
Tu je môj postup:
Spravila som si kvások – na cca ½ kg múky som dala do
2 dcl vody s lyžicou cukru 1/3 kocky droždia, ½ lyžičky soli a 1
lyžicu cukru, trochu rasce a pridala som aj ovsené vločky
a sezam. Výborná je aj tmavšia verzia - namiesto bielej múky dajte ražnú alebo špaldovú, či celozrnnú, ľan, popučené zemiaky, rôzne semiačka. Skvelú chuť chlebu dodajú v mažiari nahrubo roztlčené slnečnicové semiačka. Cesto miesime varechou alebo rukou,
kým sa prestane lepiť. Vytvarujeme bochník, dáme na olejom vymastený plech alebo do formy, prikryjeme utierkou
a necháme kysnúť asi polhodinu. Vykysnutý chlieb dáme do stredne vyhriatej
rúry a pečieme, kým nie je pekne dohneda zafarbená kôrka. Pred dopečením ešte povrch
potrieme vodou, vďaka čomu sa bude chlebík pekne lesknúť.
 |
vymiesený chlieb |
 |
chlieb počas kysnutia |
 |
vykysnutý chlieb |
 |
chlieb v rúre |
 |
upečený a vodou potretý chlieb |
 |
hotový chlieb s maslom a pórom |
Komentáre
Zverejnenie komentára